Projeler

Yapmış olduğum ya da yapmayı planladığım projelerimi güncel olarak bu sayfada paylaşıyorum.

Bitirdiğim Projeler
– 6 yıl süresince gezilerimde biriktirdiğim anıları ‘Rotasız Seyyah Yol Hikayeleri‘ kitabımda topladım. Kitap 21 Ekim 2016’da satışa çıktı. Haftalarca çok satanlar listesinde kalarak  2017 yılı içinde 11. baskısına girdi. Tüm kitap marketlerinde bulabilirsiniz.

– 6.310 metrelik zirvesiyle Ekvador’un en yüksek dağı olan Chimborazo Dağı’nın zirvesine ikinci denememde tırmandım. İlk denememde hava muhalefeti yüzünden tırmanışın henüz ikinci saatinde geri dönmek zorunda kaldık. İkinci denememde ise çıkış ve iniş 15 saat sürdü. Tırmanışın bana maliyeti yaklaşık 800 doları buldu. Bu dağın özelliği; dünyanın merkezi baz alındığında zirvesi, Everest’ten bile daha yüksek oluyor. Diğer bir değişle dünya üzerinde güneşe en yakın olan nokta; Chimborazo dağının zirvesidir. (Bu tırmanış için maddi desteklerini esirgemeyen Gökçe Kılıç Gülsaran ve Cihat Akın Kaplan’a tekrar teşekkürler.) Tırmanış videosu için; link.

– Kırgızistan’daki 7.134 metre rakımlı Lenin Zirvesi’ne tırmandım. Tırmanış in, çık toplam 16 gün sürdü. Almam gereken bazı ekipmanlar, rehberlik ve lojistik desteği veren firmanın ücretiyle birlikte bu tırmanışın bana maliyeti 4.000 doları buldu. Zor bir tırmanıştı. 25 kişi olarak başladığımız ekibimizden sadece 9 kişi zirveyi görebildi. Kimisi sağlık problemleri yüzünden kimisi ise gücü yetmediği için zirveden vazgeçmek zorunda kaldı. Zirve fotoğrafı için; link.

– Meksika’da bulunan 200 metre derinliğindeki bir mağaraya indim. İniş ve çıkış yarım gün sürdü. Maliyeti ortalama 200 dolardı. Videosu için; link.

– Macau’da bulunan ve 233 metre yüksekliğiyle dünyanın sabit platformlu en yüksek bungee jumping yapılabilecek yerinden atlayış yaptım. Kamera kaydı dahil atlayış ücreti 400$ idi. Videosu için; link.

– Brezilya’nın Amazon bölgesinde yaşayan Marubo yerlilerini ziyaret ettim. Bölgeye girmek için Brezilya hükümetine bağlı FUNAI oluşumundan izin almam gerekiyordu. Çok zor şartlarda gerekli izinleri alıp yerlilerle beraber köylerine gittim. Bölgeye giren ilk Türk’ün ben olduğumu söylediler. Köylere gidiş nehir üzerinden 8 gün, dönüş ise 7 gün sürdü. Toplam 22 gün Marubo yerlileriyle yaşadığım bu tecrübenin bana maliyeti ortalama 2.500$’ı buldu.

– Venezuela’da bulunan ve ‘Kayıp Dünya’ diye adlandırılan Roraima Dağı‘na çıktım. Gidiş ve geliş kamp yaparak toplam 7 gün sürdü. Bana maliyeti ortalama 450$ idi.

– Amazon bölgesini Ekvador’dan başlayıp Atlantik Okyanusu’na kadar sadece Amazon nehirlerini kullanarak geçtim. Yani neredeyse Güney Amerika Kıta’sını en soldan en sağa kadar tamamen nehir üzerinden geçmiş oldum. 3 ay içinde toplam 20 günümü kano, tekne ya da feribot üzerinde geçirerek 6.500 km yol yaptım. Video için link.

– 2017’nin Şubat ayında 11 günlük Antarktika seferimi gerçekleştirdim. Penguen kolonisinin yanında, karlar üstünde bir gece uyudum. Sadece şortla Antarktika sularında denize girdim. Penguen, kambur balina, deniz aslanı, deniz leoparı ve fok balıklarının fotoğraflarını çekip onlara dokunabilecek kadar yaklaştım. Antarktika gezi yazısı için link.

– 14 Aralık 2014’de Meksika’dan başladığım gezimi 1.000 gün yaptıktan sonra, yani 10 Eylül 2017’de Türkiye’ye döndüm. 1000 gün boyunca hiç durmadan dünyayı gezmeye çalıştım.

– İkinci kitabım olan “Rotasız Seyyah Yol Hikayeleri 2” yi yazdım ve Ekim 2017’de kitap marketlerindeki yerini aldı.

Yapamadığım Projeler
– Meksika’nın Aquismon şehrinde bulunan ve yaklaşık 333 metre derinliği olan Cave of Swallows kuyusuna inmek istedim ama olmadı. Sebebi; bulunduğum aylarda içerideki kuş popülasyonunun çiftleşme dönemiydi. Kuşlar rahatsız olmasın diye inişe izin vermediler. Onun yerine yakın bölgedeki 200 metrelik başka bir kuyuya indim.

-Venezuela’daki 980 metre yüksekten akan sularıyla dünyanın en yüksek şelalesi olan Angel Şelalesi’nin zirvesine çıkmak istedim ama olmadı. 14 günlük kamp süresi ve bölgeye gitmek için uçak ya da helikopter gerekliydi. Yaklaşık 3 hafta bu iş için uğraşsam da benden başka böyle bir atraksiyonu yapmak isteyen olmadığı için tüm masrafları benim karşılamam gerekti. 3-4 bin dolar bu iş için vermek istemedim ve projeden vazgeçtim.

Yapmak İstediğim Projeler
– 1.000 Günlük gezimi bitirip Türkiye’ye döndüğümde fotoğraf sergisi/sergileri açmayı planlıyorum.

– Bahsettiğim bu 1.000 günlük projenin ikinci ayağı da olacak. 2022 ya da 2023 yılında aynı gezimin bir benzerini tekrar yapacağım. Ama bu kadar uzun süreli bir gezi olmayacak. Sadece 1.000 günlük gezimde hikayesi bana ilginç gelen kişileri tekrar bulacağım. Sıkı takipçilerim hatırlayacaktır; özellikle ziyaret ettiğim yerlilerde böyle hikayelerden çok çıkmıştı. Kogui yerlilerinden ‘Adı Olmayan Kız‘, Arhuaco yerlilerinden ‘7 yaşındaki Edvard‘, Kogui yerlilerinden Türkçe öğrenmek isteyen ‘Köy Lideri Alfonso‘, Tarahumara yerlilerinden ‘Huanita‘, Embera yerlilerinden ‘Adaletli Köy Lideri‘, herşeyi bırakıp 13 yıldır bir adada yaşayan Alman gezgin ‘Reiner‘, Kuna Yala yerlilerinden ‘Sert Bakışlı Teyze‘ gibi birçok kişiyi tekrar ziyaret edeceğim. Onları aynı yerde, aynı bakışla, yanında çocuk varsa yine o çocukla beraber tekrar fotoğraflayıp hayatlarında bu 7-8 yıl içinde nasıl bir değişiklik olmuş onu gözlemleyeceğim. Ayrıca olası sergilerimde de bu kişilerin ‘7 yıl öncesi ve 7 yıl sonrası’ gibi etkili bir projeyi de hayata geçirmek istiyorum.

– Tüm gezilerim sırasında kadınların fotoğraflarını çekerken önce doğal halleriyle bir kare alıyorum. Hemen peşine “Çok güzelsin” diyorum ve verdikleri tepki anını tekrar fotoğraflıyorum. Böylece “Çok güzelsin” sözünden öncesi ve sonrası olacak şekilde fotoğrafları arşivime ekliyorum. Olası sergi ya da fotoğraf içerikli kitap gibi projelerimde bu arşivin de özel bir yeri olacak. Projenin şu anki haline linkten bakabilirsiniz.

– 8.201 metrelik zirvesiyle dünyanın en yüksek 6. dağı olan Cho Oyu Dağı’na tırmanma planım var. Zirveye çıkış ve iniş toplam 40 gün sürüyor. Ortalama maliyeti 20 bin dolar. Çok büyük sponsor ya da sponsorlar gerekli.

– Cho Oyu dağının zirvesini görürsem; 8.848 metre yüksekliğiyle dünyanın en yüksek zirvesi olan Everest’e tırmanmak istiyorum. Zirveye çıkış ve iniş toplam 60 gün sürüyor. Ortalama maliyeti 70.000 dolar. Çok büyük sponsor ya da sponsorlar gerekli.

32 Yorum Var

  1. Fethi dedi ki:

    1.001 günlük geziniz bitimindeki fotoğraf sergisi projenizin kaçıncı günündesiniz ?

  2. Meldi dedi ki:

    yıl 2017 1001 günlük gezi bitti mi artık. Sergiyi türkiye ye döndükten kaçıncı gününde açmayı planlıyorsun ve nerede olacak bu sergi??? sorular sorular

    • Rotasız Seyyah dedi ki:

      – 14 Aralık 2014’de Meksika’dan başladığım gezimi 1.001 gün yaptıktan sonra, yani 11 Eylül 2017’de Türkiye’ye döneceğim. Yaklaşık 3 yıl sürecek olan bu gezimde; hangi ülkeye gideceğim ya da nereleri göreceğim gibi bir planım yok. Spontane gelişecek.

  3. Gezgin Kadraj dedi ki:

    Çok güzel bir paylaşım ortamı. Tebrikler ve başarılar

  4. orkun dedi ki:

    Mehmet bey selamlar,

    Türkiye’de pek bilinmeyen ve gezip görülmesine değer bulduğunuz yerler var mı ? Yurt dışına gidemeyenler için alternatif olacak şekilde.

    • Rotasız Seyyah dedi ki:

      Orkun Bey selamlar. O şekilde bilinmeyen yerler var mı bilemiyorum. Kapsamlı bir Türkiye gezisi yapmadım.

  5. Nagehan dedi ki:

    Merhaba Mehmet Bey, şimdi kitabınızı bitirdim. Samimiyetle yazılmış, su gibi alıp götürdü. Özellikle yerlilere olan ilginiz de yatsınamaz bir gerçek. Bütün bunlar bittiğinde ne yapmayı planlıyorsunuz?Reiner gibi bir hayat mı? Yoksa Amazon da bir klübede yaşam mı?

    • Rotasız Seyyah dedi ki:

      Merhaba. Bütün bunlar bittiğinde bakacağım. 6 Ay sonra nerede olacağımı bilmiyorum.
      Teşekkürler ilginize.

  6. Gözde dedi ki:

    Merhaba Mehmet Bey;

    Televizyon programı yapmak için hiç teklif almıyor musun sizi ekranlardada gezerken görmek güzel olurdu :)

    • Rotasız Seyyah dedi ki:

      Merhaba Gözde Hanım. TV ile ilgili şimdi ya da ileriye dönük bir projem ve isteğim yok. Teşekkürler ilginize.

  7. ilkay dedi ki:

    Şimdi Afganistan’ da olan gezinizin yazılarini sabırsızlıkla bekliyorum. Afganistan hakkinda daha güncel bilgiler vereceğiniz için teşekkürler ☺

  8. Irem dedi ki:

    Merhaba Kitabinizi bugun aldim ve elimde dusurmeden simdi bitirdim , anlattiginiz her aniyi gercekten hissederek yasadim ozellikle asiri derecede hamambocegi fobisi olan biri olarak bocekli ortamlara kendimi dusunumedim bile :( kitap su gibi akiyor ikincisini merakla bekliyorum sevgiler

  9. Nihal dedi ki:

    11 Eylül tarihini sabırsızlıkla bekliyoruz. Hangi havaalanına iniş yapacaksınız? Sizi orada karşılamak isteriz.

  10. Serdar dedi ki:

    “”14 Aralık 2014’de Meksika’dan başladığım gezimi 1.001 gün yaptıktan sonra, yani 11 Eylül 2017’de Türkiye’ye döneceğim. Yaklaşık 3 yıl sürecek olan bu gezimde; hangi ülkeye gideceğim ya da nereleri göreceğim gibi bir planım yok. Spontane gelişecek.””

    Burada me dediginiz anlasilmiyor. 3 yillik geziniz bitmek uzere zaten. Nereleri gorecegim belli degil demissiniz. Ne demek bu? Yanlis cumle olmus.

    • Hande G. dedi ki:

      O yaziyi 3 yil once yazmisti seyahate baslarken yani.. takip ettiyseniz gezdigi ulkeleri biliyor olmaniz lazim. ??

  11. Mustafa dedi ki:

    Çok önemli bir konu var sormak istediğim lütfen cevap verin. Dil bakımından sıkıntı yaşanılan bir çok bölge ve ülkede ulaşım sorununu nasıl çözüyorsunuz? Mesela gittiğiniz yer bir dağ göl tepe ormanlık alan olduğunda nasıl ulaşım sağlıyorsunuz? Otostop olabileceğini düşündüm ama pek mantıklı gelmedi

  12. Betül dedi ki:

    Sergi yapılırsa, yer olarak İstanbul mu olacak acaba, ya da başka yerlerde düşünülecek mi? Ben özellikle ona arkadaslarımla katılmayı çok isterim.

  13. Gamze dedi ki:

    Instagram’dan ve internet sitenizden sizi elimden geldiğince takip etmeye çalışıyorum ve bu gerçekleştirdiğiniz ve gerçekleştireceğiniz projelerden büyük bir gurur duyuyorum. Ben de sizin gibi dünyayı görmek yeni kültürlerle tanışmak, bakış açımı genişletmek ve insanları daha yakından tanıyabilmeyi çok isterim. Bana bu konuda büyük bir ilham kaynağı olduğunuz ve eğer bir gün ben de dünyayı gezmeye başlarsam ki yapmalıyım yoksa neden dünyaya geldim ki, aklımın bir kenarında siz olacaksınız tekrardan çok teşekkürler beni aydınlattığınız için.

  14. Deniz dedi ki:

    Afrika’ya gidecek misin ?

  15. Hasan dedi ki:

    Abi rotasız seyyah 3 ne zaman çıkacak

  16. turabi yaşayan dedi ki:

    Okulumuzun sınıflarında kitaplıklar oluşturmak istiyorum. İlkokul öğrencileri düzeyinde, hikaye kitapları, sözlükler, matematik kaynak kitapları, araştırma kitaplarına ihtiyacımız var.

  17. Abdülhamid dedi ki:

    Sergi oldu mu? Kardeşim sayesinde youtube kanalına denk geldim. Çok iyi iş çıkarmışsın gerçekten. Samimi, eğlenceli ve huzurlu. Yaygara falan yok. Anlatımın çok sakin. Çok hoşuma gitti. Sergi olursa gezmeyi görmeyi çok isterim. Bu arada hemşehriymişiz. O taraklarda bezim olmasa da, hoşuma gitti nedense.

  18. Merhaba bilgilendirici ve yol gösterici paylaşımlarınız için teşekkür ederim. Youtube kanalınızı da severek iziliyorum.

  19. Mustafa dedi ki:

    Merhaba , eşimle birlikte dünya gezisine çıkmak istiyoruz , eşim ukraynalı, latin amerika ülkeleri tehlikelimi , yada asya bizim için tehlikelimi , filipinlere gitmek istiyorum ama güvenlik açısından tereddütlerim var , yada önerebileceğiniz ülkeler varmı mutlaka buraya gidin diyebileceğiniz , fikrinizi paylaşabilirseniz çok mutlu olurum

  20. Ayşen dedi ki:

    Ben Mardin ‘in Nusaybin ilçesine bağlı bir köy okulunda görev yapmakta olan bir Görsel Sanatlar öğretmeniyim. Okulumuzda ciddi anlamda maddi sıkıntı çeken öğrencilerimiz var. Bu anlamda o öğrenciler için kırtasiye malzemesi desteğine ihtiyacımız var. Yardımcı olursanız çok sevinirim.
    Adres: Duruca ortaokulu
    İletişim:530 856 28 23

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

error: