Sponsor Nasıl Bulunur?
Bu yazıyı okumadan önce lütfen linkteki “Gezi Yazarlığı Nasıl Yapılır?” yazımı okuyunuz.
Şimdi işin en zor kısmındayız. Türkiye’de bu şekilde gezip, gezi masraflarını sponsor aracılığıyla karşılamak neredeyse imkansıza yakındır. Genelde insanların düşüncesi “ohh adam ne güzel geziyor, biz ona para gönderiyoruz” modunda olduğu için bu zorluk bir türlü kırılamıyor. Ama elbet işinizde iyi olursanız, gezilerinizin ana teması da güzelse uzun vadede sponsor bulma ihtimaliniz var. Var ama önce kabaca sosyal medya hesaplarınızda minimum gerçek 75.000 takipçi ve web sitenizde de günlük minimum 600-750 tekil ziyaretçi olmalıdır. Olmalı ki; sponsor firma vereceği desteğin bir karşılığı olduğunu bilsin.
Burada temel kaynakların facebook, instagram ve web sitesi olduğunu söyleyebilirim. Elbet ki twitter ve youtube da dahil edilecektir ama paylaşım şekli kısıtlı olduğu için bence ilk üçe giremiyorlar. Facebookdaki takipçilerinizin çoğu 20 yaş altıysa ya da 40-50 yaş üstüyse bu pek iyi bir durum değildir. Olası sponsorların hedef kitlesi 20-40 yaş arasıdır diye düşünüyorum. Ya da en azından benim tecrübe ettiklerim hep bu yöndeydi. Sonra firmayla görüşmelerde bu gibi teknik raporları da sunarsanız hem işi ne derece ciddiye aldığınızı gösterir hem de takipçilerinizle ilgili güzel bir istatistiki bilgi vermiş olursunuz.
Yukarıda bahsettiğim koşulları sağladığınızda sponsor bulmak bir tık daha kolay olabilir. Ama bilin ki hala çok zor bir iş. Bu durum sponsordan beklentinizin ne olduğuyla da doğru orantılıdır. Sadece ekipman istiyorsanız sponsor bulmak daha kolay olabilir. Ama gezilerinizi yapmak için maddi destek de istiyorsanız işte o zaman işler zorlaşıyor.
Web sitesi ya da sosyal medya hesapları olmadan sponsor bulunamaz mı?
Çok iyi bir projeniz vardır. Firmalarla görüşürken kendinizi iyi ifade edip, sizi anlayabilecek kişilerle de iletişim kurduysanız elbet ki olma ihtimali vardır. Vardır ama bana sorarsınız aşırı düşük bir ihtimal.
Firmalar gezginlere niye sponsor olsun?
İnternet hayatımıza öyle bir girdi ki, artık parfüm alacak olsak bile internete girip, kullanıcı yorumlarını bakıyoruz. Ya da araba alırken ya da bilgisayar ve telefon alırken de. Aynı durum gezginlerin kullandığı ekipmanlar için de geçerli. Web sitemde en çok okunan sayfalardan biri kullandığım ekipmanları yazdığım sayfadır. En basitiyile markaların ürünlerini burada göstermek ve tanıtmak bile firmaları size çekmek için başlı başına bir sebep olabilir. Ya da takipçi sayınız çoksa bazen paylaştığınız çok iyi bir fotoğraf 2 milyon kişiye erişebilir. O fotoğrafda markanın logosunu gösterdiğinizi düşünün. Dünyada 2 milyon nüfuslu ülkeler varken sizin tek bir gönderiniz bu kadar insana erişebiliyor. Neredeyse TV gibi. İnternet ve sosyal medyanın bu denli güçlü olduğunu gören firmalar zaten sosyal medya çalışmalarını yapıyor. Yapıyor ama bu olay Türkiye’de henüz pek yaygın değil. Eninde sonunda Türkiye’deki firmalar da profesyonel olarak blog yazarlığı yapan kişilerin değerini anlayacaktır. Markalar TV’ye istediği kadar reklam versin, blog yazarı o ürün için “Çok da memnun kalmadım. Parasını hak etmiyor” derse onun takipçileri o ürüne yönelmez. Olayı sadece gezi blogları için düşünmeyin. Profesyonel olarak blog işiyle uğraşan hemen hemen herkes bu çerçeveye dahil edilebilir.
Not: Burada bir ekleme yapmam gerekiyor. Sponsorların ürününü tanıtırken gerekesiz yere abartılı kelimelerden kaçınmak gerek. Beğenmediğiniz bir ürünü sırf size sponsor oldular diye övmek de pek gerçekçi olmayabilir ve ileriye dönük insanların gözündeki itibarınızı da zedeler. Ama zaten bir gezgine sponsor olabilecek markaları düşündüğümüzde, ürünlerin belki de %95’inde böyle bir sıkıntı yaşayacağınızı sanmıyorum. Yani ben en azından şimdiye kadar beğenmediğim hiçbir ürünü tanıtmadım. Diğer yandan 7 aydır aşırı beğenerek giydiğim bu ayakkabıyı da düzgün bir şekilde överek anlattım.
Son gezime çıkmadan önce sosyal medyada 15-20 bin takipçim ancak vardı. Projemi hazırladım ve potansiyel sponsor olabilecek firmalarla görüşmeye çalıştım. Kimine mail gönderdim, kimine telefon açtım kimiyle de yüz yüze görüştüm. En az 100 firmayla kontak kurmuşumdur ama bir tanesi hariç hiçbirinden olumlu cevap alamadım. Biz sana destek veririz diyen tek firma Katar Hava Yolları Türkiye ofisi oldu. Ve gerçektende son gezimde kullandığım İstanbul-Miami uçuşunu onlar sağladı. Genel olarak da İstanbul çıkışlı ve varışlı biletlerde desteğimiz devam edecek dediler. Onlarca firmadan olumlu bir cevap alamazken dünya devi bir firmadan böylesine destek görmek beni çok mutlu etmişti. Bunları niye anlattım. Yani yeri gelecek yüz tane firmaya başvuracaksınız ama hiçbirinden olumlu cevap alamayacaksınız. Siz yine de ümidinizi yitirmeyin ve işinizi düzgün yapmaya devam edin.
Daha sonra anladım ki siz firmalara gidince hiçbir değeriniz yok. Ama sosyal medyadaki takipçi sayınız ve web sitenizin hiti arttıkça firmalar sizi bulmaya başlıyor. Çizginizi bozmayın, işinizi düzgün yapmaya devam edin, firmalarla görüşmelerinizi de aynı ciddiyetle yaparsanız sponsor ya da destek bulmanız olasıdır. Ama bilin ki yine de çok zor.
Kamera markalarından sponsorluk ya da ekipman desteği almak isterseniz öncelikle fotoğrafçı olmalısınız. Ya da hobi olarak da olsa fotoğraftan iyi anlamalısınız. Aksi taktirde firmanın ürününü kötü tanıtıyor olabilirsiniz. Düşünün yeni çıkmış, pahalı bir kamera, fotoğraftan pek de anlamayan bir gezginin elinde. Gezgin arkadaşımız fotoğraf paylaşıyor ama çok da kaliteli kareler değil. Muhtemelen takipçilerin diyeceği ilk şey “bu makine böyle mi çekiyormuş” olacak. Yani size destek veren firmaya faydadan çok zararınız olabilir. O sebeple kamera desteği almak için fotoğrafda kesinlikle iyi olmalısınız.
Kameranın dışında potansiyel sektörler giyim ve outdoor ekipman markaları, turizm firmaları ve havayolu şirketleri olabilir. Bunların yanında dergiler de size gelip, yazı ve görsel isteyebilir. İsteyebilir ama şimdiye kadar bana gelen 13-14 tane dergi de, en ufak bir maddi destek veremeyeceğini söylemişti. Tek dertleri senin ürettiğin içerikleri kullanarak patronlarını biraz daha zengin etmek.
Sponsor firma size destek verecekse siz de bir şekilde bunun karşılığını vermelisiniz. Kimse size tamam, sen kafana göre gez, biz senden birşey istemiyoruz demez. Yani inşallah diyen birini bulursunuz ama bence demez. O sebeple alacağınız desteğin karşılığını ya web sitenizde ya da sosyal medya paylaşımlarınızda göstermelisiniz. Bu bazen fotoğrafta marka logosunu göstererek bazen marka ismini yazarak bazen de direkt markanın promosyonunu paylaşarak olabilir. Bu paylaşımlardan rahatsız olan takipçiniz varsa hiçbirini ciddiye almayın. Hatta direkt engelleyin derim. TV’de reklam görür birşey demez, facebookta dolanırken ekranın yarısı reklamdır gıkı çıkmaz, instagramda her beş gönderiden biri yine reklamdır ve yine gıkı çıkmaz ama sen, hayallerine ortak olan firmayla ilgili bir gönderi paylaşırsın o saçma sapan konuşur, niye reklam yapıyorsun der. Hep bana hep bana diyen bu zihniyet varsın sizinle olmasın.
Geziye başlamadan önce yüzün üzerinde firmayla irtibat kurdum dedim ya. Gezerken de en az bir yüz tane daha firmayla görüştüm. Belki de daha fazlasıyla. Sonuç olarak oradan da ana sponsorum Columbia Sportswear Türkiye, Canon Türkiye ve Dore Sigorta ile anlaşarak sponsorluk çalışmalarına başladık. Sağ olsun Özdağ Ferforje‘de her daim desteklerini esirgememiştir. Ama zannetmeyin ki bu sponsorlar sadece 15 aylık bir çalışmanın ürünü. 2011 Yılından beri dünyayı gezmeye çalışıyorum ve ilk 3 yıl yaptığım gezileri hiç paylaşmamıştım. O 3 yılın birikimi ve tecrübesiyle bu son 15 ayımı dolu dolu geçirdim. O sebeple bir yıl uğraşıp ben sponsor bulamadım diye pes etmeyin. Arayışınız aylarca, yıllarca sürebilir.
Cok faydali ve gercekci olmus. Tesekkurler. Ayni is arama sureci gibi aslinda :)
Güzel benzetme :) Rica ederim, selamlar.
Gerçekçi, cesaret verici bir yazı olmuş, teşekkürler Rotasız Seyyah.
Rica ederim, selamlar.
Sizin yolunuzda gitmek isteyenlere rehberlik yapabilecek kadar doğru bilgileri aktarmanızı takdir ettim. Sanıyorum bu tür bilgileri kendilerine saklayanların dönemi de uzun süre devam etmez. Yolunuzda işinizde başarılar dilerim.
1976 – 1992 Yılları arasında Türkiye’nin tüm illerini, ilçe bazında da %75 ini işi gereği gezen bir ağabeyden..
Elimden geldiğince bildiğim ne varsa anlatmaya, gezmek isteyenlere faydalı birşeyler sunmaya çalışıyorum. Teşekkürler, selamlar.
Sponsor olayı kesinlikle çok uzakta duran bir ihtimal. Ve eskisi kadar bloglara ilgi kalmadığını rahaltlıkla söyleyebilirim. İnsanlar sosyal medyadan başlarını kaldıramıyorlar. Ne yazık ki araştırma çağı çoktan gerierde kaldı. Dönem sosyala medyada paylaşım dönemi.
Bloglara genelde google vesilesiyle ulaşılıyor. Sosyal medya ön planda olsa da bence uzun soluklu olması için web sitesi bunlardan en önemlisi.
Bende bir buçuk yıldır aktif olarak seyahat blogu yazıyorum. Çevremdekilere bundan bahsettiğimde hep “rotasız seyyah”ı takip ediyorum, Columbia ona sponsor olmuş falan diyorlar. Aslında firmaların milyon dolarlar harcayarak yapamayacakları “niche” reklamı inanıyorum ki size aylık olarak ödedikleri birkaç bin tl ile başarıyorlar. Ancak gelin görün ki, pek çok firma hala bundan bi haber. Zannediyorlar ki, AdWords’e, Facebook’a reklam verdikleri zaman aradıkları kitleye ulaşabiliyorlar :)
Yazıda da belirttiğim ve sizin de düşündüğünüz gibi eninde sonunda firmalar bu işin farkına varacaktır. Böylece gezginler daha rahat gezecek, gidemeyecekleri yerlere de gidebilecekler. Kolay ve hemen olmayacak ama uzun vadede olacaktır.
Gezmeyi, yeni kulturler ogrenmeyi hayat felsefesi edinmis biri olarak, bu gibi bir tecrubeyi cogu kisi kendine saklarken sizin herkese paylasmaniz, boyle bir yola cikmak isteyen baskalarina yol gostermeniz beni cok etkiledi. Bence gonlunuzun guzelligini gosterdi. Basarilarinizin devamini dilerim.
Elden geldikçe tecrübelerimi aktarmaya çalışıyorum. Mezara götürmenin bir anlamı yok :)
Eninde sonunda hepsi özenli çalışmaya dayanıyor…
İyi bir göz, akıcı bir dil, kelimelere yansıyan güzel bir kalp… :)
Hocam merhaba, benim size bu işlerden anlayan birisi olarak birkaç tavsiyem olacak.
Öncelikle, senin ‘reklam’ aldığını sanan arkadaşlara ufak bir çift lafım var. Benim 16 yaşında arkadaşım ‘twitch’ adlı platformda oynadığı oyunun yayının yaparak günde 600$ para kazanıyor. Evet bildiğimiz cash 600$ NAKİT PARAYI HER GÜN, SADECE OYUN OYNAYARAK kazanıyor. Ekranın yarısı reklam ve sponsor.
Sen tabiri caizse kendini yırtmışsın sponsor bulacağım diye, ona da anca bir bilet firması dönmüş. Yazdığın tüm sponsorlara baktım verdikleri paralara da baktım, bu sektörde bulunan biri olarak şu kadarını söyleyeyim ki orada bulunan sponsorlardan ve reklamını yapan kurumlardan hiçbirinin verdiği para para değil. Komik sayılar hepsi, onları reklam olarak görüp tabiri caizse ‘hep reklam alıyosun yeeeağ, bırak bunları artık’ tarzı konuşan kişileri takmadan engellediğin için eline sağlık.
Şimdi geçeyim tavsiye bölümüme.
Öncelikle Youtube olayını hemen aradan çıkartıcam. Abi Youtube’dan çok temiz para kazanırsın, fakat çok zor. Uruguay’da gir bir part-time işe daha iyi yani. Sana bu konuda tek tavsiyem, eğer bir videon ivmeli şekilde sağlam izlenmeye başlarsa, ona hemen reklam al. Hesabını Google-adsense ile ilişkilendir (youtube partnerliği) ve örneğin bir videon 2 haftada 100k izlenmeye ulaştı ve ivmeli şekilde artıyorsa direkt o videoya reklam al acıma bile. Hatrı sayılır bir miktar kazanırsın, onun dışında ki videolar sana 20-30$ anca kazandırır uğraştığına değmez.
Twitter,Facebook ve Instagram içinse, artık takipçi sayının önemi yok. Önceden vardı, adam gelir kaç takipçin var ona bakardı. Şimdi durum şöyle, takipçi sayından ziyade senin ‘sadık’ kaç takipçin var?
Bu şu demek, gönderilerini düzenli olarak kaç kişi beğeniyor, paylaşıyor, re-tweet yapıyor? Asıl önemli olan bu.
Mesela benim 500k takipçim olsun, fakat gönderilimi ortalama 5k kişi beğensin. Senin 70k takipçin olsun ve gönderilini ortalama 15k kişi beğensin. Sen benim en 5 katım reklam alırsın.
Ama sakın takipçilerini ‘beğenelim-paylaşalım’ cümlelerine boğma. Sadece arada izah et, de ki böyle böyle arkadaşlar, siz beğenirseniz paylaşırsanız benim sponsor bulma reklam alma ihtimalim artar, e o artarsa gezilerim daha rahat geçer vs.
Özellikle Twitter ve Instagram, reklam için bu mecralara önem ver hocam. Reklam verenler en çok oraya bakıyor artık, zira facebook kullanıcı kitlesi ‘ölü kitle’ olarak görülüyor. Bir de özel işler için barınaklara veya yardım kuruluşlarına para bağışı istemen hayatımda gördüğüm en yakışıklı olay. Tebrik ederim, naçizane tavsiyelerim umarım yardımcı olur.
Kazasız belasız yolculuklar dilerim :)
Okuduğum iyi oldu. Pes etmek yok, çalışmaya devam:)
Hocam Yazilarini hiç sikilmadan okuyorum cok guzel yaziyorsun. Bir dost tavsiyesi olarak hassas biri oldugunu bilerek yaziyorum. Ezel basi,oncesi, gecmisi olmayan demektir. Sen anladin onu
Abi çok iyisin, senin gibi insanların bence çoğalması gerek çünkü bir ülkedeki insanları resmen ekrandan alıp oralara götürüyorsun. Gerek fotoğraflarınla gerek samimi anlatışınla, şahsen param olsada versem daha çok gezsede anlatsa diye düşündüm :) Zaten bazı videolarında farkında olarak bakan adam için manzaralı fotoğrafınızı gördüğünde “oralara gidene kadar ne zorluk çekmiştir helal olsun” der. Kalkıpta “oh gez anam” diyorsa kırk yılda bir şehir değiştiren tiptir :) Bende afrikaya gittim blog açıp gezmek istediğim yerleri senin gibi yazmak istedim. senin hayatın ve yazdıkların beni etkiledi, umarım bir gün denk geliriz ayak üstü bir çay içeriz
Selam :D
Teşekkürler, selamlar ;)
Gerçekçi olmak konusunda üstünüze yok :) Bu blogda laf olsun diye birşey yazıldığına şahit olmadım. Teşekkürler.
Rica ederim.
Rotasız Seyyah adamdır!
Bulunduğum her gezi muhabbetinde dile getireceğim.
Ben de böyle sponsor oldum ))
Karşılık olarak da tarzınızı hiç bozmamanızı rica ederim.
Teşekkürler, eksik olmayın.
Biz 58 yasinda emekli iki bayan dunya turuna cikmaya karar verdik.Ikimizde ust duzey yoneticiydik simdi gezgin olacagiz.Biraz ingilizcemizi gelistirecegiz.Baharda yollarda olmayi planliyoruz.Sevgilet….
İyi yolculuklar.
Antalya ya ne zaman gelmeyi düşünüyorsunuz
Henüz kesinleşmiş bir plan yok.
15 senedir almanyada calisiyorum.su ana kadar hayatin hep calisip para kazanmak oldugunu sanirdim sizin yazilarinizi okuyana kadar.icimde küllenmis bir agaci yeserttiniz.zaman gezme zamani.tesekkur ederim…
Rica ederim. Sevgiler.
Benim ilham aldiğim ve dolayısıyla bi hayalin peşinden koştuğum bi çok anı yaşamanız çok güzel. Yani düşündüğüm şeyleri yaşayabilen birilerinin olduğunu bilmek ilham verici. Sevdiğim kadınla dünya turu yapmak istiyorum ve kendime katacağım engin bir tecrübe olacak. İçimdeki bu umudun kırılmaması adına sizi sürekli takip ediyorum. Belli mi olur belki dünyanın her hangi bir yerinde bir araya geliriz (inşallah) o güne kadar içimde hep bu duyguyu taşıyor olacağım. Sevgiliyle ve esen kalın. Allaha emanet olun. ?
Teşekkürler, darısı size olsun.
Sponsorluk için bu kadar firmalara nasıl ulaştıniz
Mail, telefon yada birebir görüşerek.
Merhaba, ben de dünyayı gezmek ve bunu paylaşmak istiyorum. Ama nerden başlamam gerektiğini bilmiyorum. 18 yaşındayım ve bana hitap eden bir meslek yok. Şu anlık hukuk için çalışıyorum ama istediğim o değil. Sadece elimde bir mesleğim olsun diye. Yine de güzel bir üniversiteden mezun olup, sonra hayallerimin peşinden gitmek istiyorum. Tabii böyle şeyler biraz maddiyata bakıyor. Bana ne yapmamı önerirsiniz? Nerden başlamalıyım? Küçüklüğümden beri televizyonlardaki gezi programlarının sunucularına imrenirdim. Şimdi araştırıyorum, bloglara bakıyorum ama hala nasıl yapmam gerektiği hakkında çok bir fikrim yok. Lütfen bana yardımcı olun çünkü gerçekten bir amacım var ve bunu gerçekleştirmek istiyorum. Şimdiden teşekkürler.
Ispanya’da bulunan 800km. uzunluğundaki Camino Santiago yolunu yürümek için Sponsor Arıyorum.
30-35 gün sürecek yol için.Uçak,Sırt çantası,ayakkabı vb. benzer ekipmanlar için Sponsor Arıyorum.Kurumsal firma Reklamı’nızı Orada Yapabilirim.Elbise üstünde Baskı Reklam (Benzeri)Reklam da Olabilir…..
merhaba firmalarda sponsorluk icin hangi birimlerle temasa gecmeliyiz? herhalde webteki email adreslerine email göndermek birşey ifade etmeyecektir?
Benim merak ettiğim şey şu ben müzik ile uğraşıyorum.Ve hani daha da gelistikten sonra nasıl ekipman için sponsor bulunur.Mesela atıyorum leptop için ekipman için neler yapmalıyız
Gerçekten bilgilendirici bir yazıydı. teşekkürler
Aslında sponsorluk için ülkemiz de bir web sitesi veya uygulama olsa güzel olur sanırım… Bu güzel yazınız için teşekkürler…
Güzel bir yazı teşekkürler
merhaba rotasız seyyah, Gezilerinizi yeni izlemeye başladım beğendim gerçekden herkesin yapamadığı zor geziler yapıyorsunuz bu konularda bizlerin meraklarını giderdiğiniz için teşekkür ederiz…
Abi severek takip ediyorum sizi. Çok değerli bir yazı kaleme almışsınız teşekkürler.
Belli başlı YouTube takip ettiklerim arasindasin. Ve en basindasin senin videolarını ve yazılarını iyice okuyup anlayıp yorumlayıp hayatıma uyarlamaya çalışıyorum. Ben öğretmenim ve malumm lanet bı sınavımız var kpss bu sınava hazırlanırken en iyi seneryoyu düşündüm kazanıp nolcakti belli başlı yerler de hayatıma devam edecektim haftasonlari pikniklari hariç hep aynı monotonluktan devam edecekti ve ben böyle ölmek istemiyordum gerçekten ve benim baba mesleğinde var berberlik. Berberlik öğretmenlik fotoğraf v.b bı kaç şekil para kazanabilecegim durum var ve ben bu dünya seyehatine cikacam bunun için sana ve diğer YouTube video atan arkadaşlara teşekkür ediyorum iyiki varsınız sizinle daha sonrada mutlaka görüşmek isterim
gerçekten müthiş faydalı bir yazı olmuş :) çıkacağımız yolculuklarda sizden çok şey öğreneceğimiz kesin :)
Ben Rusya’yı gezmeyi planlıyorum fakat, kamera sponsoru, giyim sponsoru, seyahat sponsoru, gibi bir çok sponsor bulmam gerek ve bir sürü yere yazdığım halde cevap yok. Bari Red cevabı verseler, o da yok. Kanalda yüzelli bin takipçi oldu ama, daha ne kadar gerekli sponsorların dikkatini çekmeye bilemiyorum. Yazı için teşekkürler.