Türkiye’de Kitap Yazmak ve Yayınlamak
‘Rotasız Seyyah Yol Hikayeleri‘ kitabımı yayınlarken; Türkiye’de kitap yayınlamanın ne derece sıkıntılı olduğunu yaşayarak öğrendim. Tecrübelerimi dilim döndüğünce anlatmaya çalışacağım.
Rotasız Seyyah sosyal medya hesaplarımdan ‘kitabımı bitirdim, yayınevi arıyorum’ diye duyuru yaptığımda yaklaşık 25 tane yayınevi kitabımı basmak için benimle irtibata geçti. Hatta bir tanesi en büyük yayınevlerinden biriydi ama çeşitli sebeplerden dolayı onlarla çalışamadım. Diğerleri arasından büyük olan iki üç tanesiyle detaylıca görüşmeye başladık. Kitabımı onlara gönderdim ve editörleri tarafından beğenildi. İş artık sözleşme tarafına geldiğinde sorunlar ortaya çıkmaya başladı. Çünkü yayınevlerinin öyle kabul edilemez istekleri vardı ki, sözleşmeyi imzalam mümkün değildi! Kitabın her türlü formattaki yayın haklarını, film, dizi ya da çizgi filme uyarlanma haklarını, kitaptaki herhangi bir karakterden bilgisayar oyunu yapmak ya da o karakterden oyuncak yapma haklarını, yurt dışı satış hakkını, sonraki olası kitapların haklarını ve daha onlarca maddeyle sıralanmış telif haklarının hepsini almak istiyorlardı. Yani benden bir tek evle, arabanın anahtarlarını istememişlerdi!.. İşin daha da trajik tarafı ise; bu kadar şeyi istemelerine rağmen verdikleri telif ücreti de kitap başına ortalama 1 TL kadar ancaktı. Ve bu para için ‘sen yeni yazarsın, iyi para veriyoruz haa’ demeyi de ihmal etmiyorlardı.
Kitabı yazarken para kazanmak gibi bir düşüncem yoktu. Yani elbet satışlardan birşeyler gelir diyordum ama yazma amacım bu değildi. Daha sonra sözleşme örneklerini görünce adiliyet duygum beni farklı düşünmeye itti. Mesela kitabın rafdaki satış rakamı 20 TL olsun. Bunun 10 TL’si satışı yapan kitap marketine gidiyor. 5-6 TL’si basım, kargo ve benzeri işlere gidiyor. Kalan 3-4 TL’de yayınevi ve yazar arasında bölüştürülüyor. İşte oradan yazara kalacak para; stopaj, vergi ıvır zıvırı düşünce yaklaşık 1 TL oluyor. Tabii bu durum tüm yazar ve ya kitaplar için aynı olmasa da genel işleyişten bahsediyorum. Yani ortada bir pasta var, bu pastayı yapan sizsiniz ama tadına baktırmıyorlar. Sizden başka herkes bu pastayı yiyebiliyor!.. Üç aylık görüşmelerim sonucunda bu kadar saçma şartlarda kitabımı yayınlamam dedim ve yayınevleriyle olan tüm görüşmelerimi bitirdim. Sebep para değil, elimdeki herşeyi istemeleriydi.
Yalnız bunlar olurken kitabımın editörlük ve redaksiyon işleri için gönüllü olan, şimdiye kadar 8 tane kitap yazmış Neval Konuk ve Dünya Değişmeden Yayınevi‘nin hakkını teslim etmeliyim. Hiç tanışmamış olsak da internetten beni takip ediyorlarmış ve verdikleri destek de çok dostaneydi. Ve yine kitabımı kendim basmam için bana olan desteklerini esirgemeyen Dece Yazılım A.Ş.’yi de unutamam. Hepsine tekrar tekrar teşekkürler. Bu gönüllü destekler sayesinde paçaları sıvayıp, kitabımı kendim yayınlamaya karar verdim. Önce ISBN numarasını alma işine giriştim. Bu numarayı kendiniz alıp, kitabınızı yayınlayabiliyorsunuz. Yani illa ki yayınevleriyle çalışmak zorunda değilsiniz. İnternetten gerekli işlemleri yaparak ISBN kodunu bir haftada aldım. Daha sonra bir matbaa buldum. Tabii tüm bunları; dünya gezime devam ederken yapmaya çalıştığım için işler daha da bir zor olmuştu.
Kitabımı tam kendi imkanlarımla basmaya başlayacakken şimdiki yayınevimden biri bana ulaştı. Başımdan geçen kötü yayınevi tecrübelerimi anlattım. Uzun uzun telefon konuşmaları sonunda kendileriyle orta yolu bularak anlaşmaya karar verdik.
Kendime yazar demesem de; editörlerin kitap üzerindeki düzeltmelerinden sonra nasıl kitap yazılacağını daha iyi anladım. Mesela hem geçmiş hem de şimdiki zamanı aynı paragraf içinde çok kullanmışım. Editörler bunları düzelttikçe de yazının akıcılığı bozuluyordu. Mecburen birçok hikayeyi yeniden yazmam gerekti. Kitabı defalarca tekrar tekrar okudum. İstisnasız her okumamda bazı yerlerini ya düzelttim ya da değiştirdim. Okudukça hata çıkıyordu. Şimdi bir kitap yazacak olsam bunlara en baştan beri dikkat edeceğim için işimin daha kolay olacağını düşünüyorum.
Kitabım satışa çıktıktan sonra kitap yazmak ve yayınlamakla ilgili çok soru geldi. Kabaca bu sorulara da cevap vereyim.
1- Kitabımı kendim yayınlayabilir miyim?
Yukarıda bahsettiğim gibi ISBN kodunu almalısınız. Daha sonra kitap basma yetkisi olan bir matbaa ile anlaşarak kitabınızı bastırabilirsiniz. Satış için mali işleri de bir muhasebeciye danışarak halletmelisiniz.
2- Kitabı kendimin ya da yayınevinin yayınlaması arasında bir fark var mı?
Kitabınızın o büyük kitap marketlerinde olmasını istiyorsanız güçlü bir yayıneviyle çalışmanız gerekir. O marketler maalesef bireysel kişilerden kitap almıyor. İlla ki yayınevi olmalı. Küçük yayınevleri de bu marketlere kitap verebiliyor ama tüm Türkiye’ye yayılsın istiyorsanız bu ancak büyük yayınevleriyle oluyor. Ayrıca yine yayıneviyle çalışırsanız kitabınızın reklamı da yapılabilir. Mesela Ankara ve İstanbul’daki birçok toplu taşıma araçlarında benim kitabımın reklamı döndü. Kitabınızın daha çok kişiye ulaşmasında elbet ki yayınevlerinin bu gibi reklam çalışmaları da etkilidir.
3- Kitaptan para kazanabilir miyim?
Türkiye’de yeni bir yazarın kitaptan para kazanması aşırı düşük bir ihtimal. Tabii bunun birçok sebebi var. Bazı yayınevleri ilk baskı için yazara herhangi bir ücret ödemiyor. Sonuçta yayınevleri kitabınız için para harcıyor ve bu paranın geri dönüşünü görmezlerse kitabınızı yayınlamak istemezler. Bu gibi sorunlar yüzünden bazı yazarlar kitapları basılsın diye yayınevine üste para veriyor. Karışık bir durum. Naçizane tavsiyem kitap yayınlamak istiyorsanız bunu para kazanmak düşüncesiyle yapmayın. Kitap belki size direkt para kazandırmaz ama onun yerine başka kapıları açabilir.
4- Editör ya da redaksiyon işini kendim yapsam olur mu?
Bu iki konu da kitap için çok önemli. İyi yazıyor olabilirsiniz ama kitabınızın daha değerli olması için bence editör ve redaksiyon işlerini profesyonel kişiler yapmalı.
5- Neden kitap marketleri satıştan bu kadar yüksek pay alıyor?
Kitap marketlerinin aldığı oran genelde satış rakamının %40-50’si gibi oluyor. Neden pastanın büyük dilimini onlar alıyor işin özü ben de tam olarak bilemiyorum. Büyük ihtimal mağaza giderlerinden dolayıdır. Kendimce benzer durumlar yurt dışında nasıl oluyor diye de araştırmaya çalıştım. Kabaca öğrendiğim; gelişmiş ülkelerde yazarın payı %25-30 civarlarında olabiliyor. Türkiye’de bu oranı sanırım tepedeki ilk on yazar ancak alır.
6- Sözleşmede nelere dikkat edilmeli?
Bazı yayınevleri en az 8 yıllık sözleşme yapmak isterken bazıları daha esnek olabiliyor. Yukarıda belirttiğim gibi kitap haricinde her konuda telif haklarını elinizden alabilirler. Burada iyi düşünüp, mantıklı hareket etmek gerekiyor. Kitabım raflarda olsun diye elinizdeki herşeyi karşı tarafa vermeyin.
7- Yayınevini nasıl seçmeliyim?
Kitabınızı yayınlamak istediğinizde içeriği ne türse o konulara yönelmiş yayınevleriyle görüşmeniz işleri kolaylaştırır. Mesela şiir kitabı yayınlamak istiyorsanız o kategorideki yayınevleriyle görüşmelisiniz. Ama bilin ki; yeni bir yazarın kitabını güçlü bir yayınevine kabul ettirmesi pek kolay olmayacaktır.
Bence kitaptan kazanç sağlamanız en doğal hakkınız.Yalnız bu kitap marketleri ne kadar yüksek bir oran alıyormuş satıştan.Ephesus yayınevi ile orta yolu bulduk demişsiniz,merakımdan soruyorum sadece nasıl bir oranda orta yolu buldunuz?Bu arada gerçeklerle toz pembe hayallerin ne kadar farklı olduğunu bir kez daha gösterdiniz.Hayallerinin peşinden giden biri olarak zorluklar karşısında yılmayıp vazgeçmediğiniz için de tebrik ederim.
Sözleşme şartlarında orta yolu bulduk. Kaç lira maaş aldığınızı ulu orta sormak ne kadar yanlışsa kitap başına alınacak parayı sormak da o kadar yanlıştır.
kitap başına alınacak parayı sormadım.sadece oranı sordum,kimse size maaşınızı sormadı,çarpıtmışsınız konuyu,önyargılı olmayın lütfen,iyi niyetli bir soruydu sadece.cevaplamak istemeyebilirsiniz ama üslubunuz doğru değil
Yaklaşık olarak demen yeterliydi
Adem Altındiş’in tepkisi doğru. Sizin yaklaşımızı daha sonra da yanlış. Yok “yaklaşık olarak” demeliydi de, falan filan yerine yanlış anlama durumlarında özür dilemeyi öğrenin.
Verdiğiniz cevap ben kendimi kurtardım diğerleri beni ilgilendirmiyor demek gibi bir şey. Sen gizli tut o gizli tutsun sonra yeni başlayanları düdüklemeleri daha kolay olsun bu da yayınevlerinin bir talebi olsa gerek. Aman açıklama ha diye tembihlemişlerdir kesin.
Şu cevaptan sonra, sonraki yorumları okumak istemedim. Üsluba bak. % (yüzde) olarak kaça kaç anlaştınız diye öğrenmek istemiş. Ben Kitapyurdu DY ile çalışmayı düşünüyorum artık. %50 ye %50 yapıyorlar. %17 yasal kesinti varmış. Ne kadar doğru bilmiyorum. İki tarafa da %41,5 düşüyor.
Kitabınızı okudum ve çok beğendiğimi baştan söyliyeyim. biraz amatörce yazılmış olması daha bir hoşuma gitti. mesela bazı kelimeleri çok sık kullanmışsınız. kitabın bir yerindede rehberin babaannesi olduğunu söylediğini fakat teyzesinin babaannesi olduğunu sonradan öğrendiğinizi yazmışsınız. neden rehberin annesinin babaannesi değil )). hepsi biryana gerçekten başarılı bir çalışma olmuş devamını dilerim. Saygılar.
Teşekkürler ilginize.
Çünkü bahsettiğiniz hikayenin geçtiği bölgede 20 tane eşi olan adam bile var. Teyzesi ile annesi öz kardeş olmayabilir. Rehberin dediği neyse onu yazdım.
Sevgiler.
Kitap başına 1 tl üfff deli paraymış! Çok okuyon bir ülkeyiz(!) 1milyon kitabınız satılsa milyonerdiniz.İngilizceye çevrilse daha çok satılırdı,amazon vs üzerinden,çünkü batılı ülkeler gezi yazılarını seviyor,en az ülkemizdeki satışın 5 katı tiraj olur ve 1 tl yerine 1 dolar bile kalsa 3.8 kat fazla demektir döviz kuruna göre bu zaman dilimi için tabiki
Bu arada Kitap dükkanları iyi kazanıyormuş ki
Amazon boşuna amazon olmamış.
İngilizce kitap düşünün derim,çevirmen maaşı vs olur ama buna değer..happier than a billionaire yazarından neyin eksik…
Nasip diyoruz.
Kitap cikarirken kitabı resmi bir kurum çıkarma izni vermesi gerekiyormu yani onaylama gibi bir işlem varmı varsa neresi bura…
Kitap kaçıncı baskıda, satışlardan memnun musunuz?
7. Baskıda
Kitap baskı fiyatlarını biraz arastırdım bu makale sayesinde ki hiç ilgim bilgim yoktu merak ettim.fiyatı etkileyen çok değişkeni varmış mesela ebat,kagıt cinsi,baskı rengi,cilt çeşidi,editorial düzenleme,isbn bandrol,kapak tasarım,baskı adeti,mizampaj vs.
İnternette online hesaplama ile 300 sayfa renkli, a5 boyut, 80 gr 1.hamur,editorial inceleme var,isbn,kapak düzenleme,280 gr selefonlu amerikan cilt olsun dedim ve 1000 adet fiyatı 30 bin tl tuttu ve tüm herşey aynı sadece baskı rengi siyah beyaz olunca 6000 tl oluyor. Renkli işi çok pahalı altından kalkmak zor,bundan sonra kitablara pahalı demem.
Dünyayı gezerken elimden geldiğince kitapçılara girip, dergi ve kitap fiyatlarına bakıyorum. Abartısız söylüyorum; ben şu ana kadar Türkiye’deki kadar ucuz kitap ve dergi fiyatı başka bir ülkede görmedim. Normal bir kitap için ortalama fiyat genelde 10 dolar civarı oluyor.
Yurtdisinda ikinci el 1dolara aldigim kitaplar vardi benim😂 hatta bir keresinde komsu okumadiklarini kapinin onune yigmis, ben de secip secip almistim.🤣 Ama marketten aldiklarim da o kadar pahali degildi(ingilizce konusulan ulkeler icin soyluyorum). (bu arada o duzeltmeler imlalar falan dusununce, nokta isaretlerini smiley lerden once mi sonra mi koymaliyim diye dusundum bir an😂😂 iyi ki yazar degilim diye rahatladim sonra🙈
Kitap marketlerin payının bu kadar çok olması ekonomik nedenlerden dolayı. O yüzden büyük kitap marketleri bile ağırlığı online satışa yöneltmişler. Oradaki yüzde 40 iskontoya satıcının mağaza kirası, personel maaşı, elektrik, su, ısınma giderleri, vergiler, amortisman payı artı kar payını koyduğunuzda geriye bir şey kalmıyor. Bir yerlerde bir yanlışlık var ki pazarda da görüldüğü üzere yüzde 40 iskonto ile dahi kitap marketler ayakta kalamıyor. D&R gibi büyük marketler bile kitap yanında ek ürünlerin satışına ağırlık veriyor.
Kitabınızı birgünde keyifle okudum…hikaye sonlarındaki fotograflar cok heycanlandırdı beni…yazdıklarınız kadar fotograflarınızın anlattıkları da cok etkileyiciydi…inşallah diğer kitaplarınızı da okumak dileğimle…
Teşekkürler ilginize. Sevgiler.
Öncelikle tebrik ederim yaşamınıza bir hoş seda bırakmak en önemlisi…. izninizle bir kaç şey danışmak isterim, ISBN nosu aldıkrçtan sonra 6 nüshasını derleme kuruluna gönderdim satış için bu gerekli mi ? İnternet satış platformlarına kendim başvurabilirmiyim? herhangi bir yayınevi ile anlaşmam yok.
Mrb ..
Bende yayınevlerinden yana muzdaribim .. kitabımın çok ses getireceğini bilen yayınevleri benzer olayları banada direttiler… haklarımı istediler .. kitabıma 2 tl pay biçtiler .. ve üzerimden dehşet paralar kazanmak istediler .. yazdığım kitap edebi .. (deneme-şiir-söz) ama bi tek bu dalda yazmıyorum ki .. bitmiş bir kitabım daha var .. o bilim kurgu ve fantastik .. üstelik devamı da geliyor .. bunları bildikleri halde beni ve isteklerimi daha çok ezdiler .. acaba bana yardım eder misiniz ? Ne yapmalıyım ? Hangi yayınevine gidip haklarımı istemeliyim ? Ki onlarda versin ?
Kitabınızı en yakın zamanda okumak isterim.
Potre fotograflariniza uzun uzun bakarken buldum ilk kendimi. bizim gibi yeni baslangiclar pesinde olan, bir yolun bitiminde yeni yol icin heyecanlanan , her seyi bir kenara koyup aman diyecekler icin hem bir seyyah hem bir rehber oldunuz. Kitabinizi heyecanla okudum, bolum sonlarindaki resimler videolar tarifsiz mutluluk verdi. Tesekkurederiz
Ben teşekkür ederim.
türkiyede kitap yazmak sanki cok kolay herkez yazabiliyor ama eski yazarların yerini günümüz yazarları tutamaz
Bunu, hayatinda muhtemelen 10 kitap okumamis siz dusunuyorsunuz. Herkes, z ile degil s ile yazilir guzel kardesim. Bildiginiz is alani ile ilgili yorum yapin.
Abi kitabını tek solukta okudum diyebilirim. Şahane olmuş gerçekten tanıdığım gezmeyi seven herkese tavsiye ediyorum ikinci kitabını sabırsızlıkla bekliyorum.
Teşekkürler ilgine. Sevgiler.
Merhaba. 7.baskiya girmis olan kitabinizin baski takibini nasil sagliyorsunuz? Yani yayin evinin verdigi bilgiler haricinde bunu ogrenebileceginiz bir birim var mi? Bu konuda muzdaribim. Okurunuzun bol olmasini dilerim. Basarilar.
Merhaba. Kültür ve Turizm Bakanlığına ISBN kodu ile dilekçe yazıp, kaç adet basıldığını öğrenebiliyorsunuz diye duymuştum. Kültür bakanlığı deilse de öyle bir kurumdu. Yayın evine güvenmenin haricinde başka bir yolu olduğunu zannetmiyorum. Teşekkürler.
Demekki.kitap yazmak kolay da basmak o kadar kolay değilmiş
Yayınevleri telif hakları konusunda esnek davranabilirler mi ? Ben, telif haklarımı yayınevine devretmektense belirli bir süre kullanım hakkı vermeyi tercih ederim (telif hakkının kiralanması gibi). Bu gibi durumlara olumlu bakan yayınevleri varmıdır ?
Telif hakkı süreli kiralama yok diye biliyorum. Adınıza basma ve dağıtma hakkını verebilirsiniz bunun karşılığında da pay
Yüzlerce yayınevi var. Biri sizin şartlarınız kabul edebilecekken diğeri kabul etmeyebilir. Hepsiyle görüşüp şartlarınızı dile getirin.
Merhaba, ben bir roman yazdım. Yayınevi aramadan önce okura ulaştırmak için BLOG yazıp, kitabımı internetten yayınlayarak insanlara ulaşmak istiyorum. Eğer bir okur kitlesi edinebilirsem o zaman ben yayınevlerinin değil onlar kitabımjn peşinde koşar, diye düşünüyorum. BLOG ve sosyal medya konusunda sıfırım. İlk andan itibaren internette nasıl duyurfuğunuza dair deneyiminizi bizimle paylaşır mısınız?
yazmış olduğum roman filim yada dizi olarak çekilirse sözleşmem bitmemiş yayın evine karşı bir sorumluluğum var mıdır sözleşmede böyle bir ibare yok
Merhaba,
https://www.rotasizseyyah.com/sik-sorulanlar
https://www.rotasizseyyah.com/kimim
https://youtu.be/4Ar4oFspf4c
selamin aleyküm bende kitap cikarmak istiyorum ama raflardada satilsin istiyorum acaba nasil olcak bu
Emek verip bilgilendirdiginiz icin tesekkurler. Bircok kisi kendine saklamayi tercih ediyor.
Merhaba. Bir kitap çevirisi yaptım bir editöre de okuttum. Diye bilirim ki, kitab hazır durumda. Ama nasıl yayınlayacağını bilmiyorum , yardımcı olursanız sevinirim.
Paylaştığınız bilgiler için çok teşekkür ederim. Hiç bir yerde bulamadığım aydınlatıcı bilgiler edindim. İki kitabınızı da okudum ve çok beğendim. Helal olsun! Başarılar dilerim.
Yayın kuruluşu düşünmüyorum kendi imkanlarimla bin yada 2bin bastırıp kendim verebilirsem kitapmarketlere verecek yada eşe dosta satıp maliyeti kurtaracam sorum bu değil aslında iddali bir kitap yazdım kitabım çıktığı zaman fikir hırsızlığı olurmu çıkan kitabım direk telif hakkı sahibi olabiliyormuyum
Sizin sosyal medya hesaplarından popüler olmanız büyük bir artı. Yayınevleri kapımı çaldı diyorsunuz. Ya diğer yazar adayları emin olun sömürülmek için bekliyorlar. Malesef hem de gönüllü olarak. Aramızda yazar adayları varsa kitap basımıyla ilgili kendilerine yardımcı olabilirim. Genç yazarları destekleyen yeni bir yayınevi kurucusuyum. Kendim de yazarım. Ticaretten çok nitelikle çalışıyorum. Bana okapiyayinlari@gmail.com hesabından ulaşabilirler. Saygılar
Merhaba Mehmet Bey,
Blogunuza tesadüfen ilk kez denk geldim ve kendimi bu yazınızı okurken buldum. Sanırım ben de bir gün kendi kitabını bastırma hayali kuranlardan olmalıyım ki, yazınızı büyük bir iştahla bir çırpıda okudum.
Kitabınızı yayınlatma sürecinde yaşamış olduğunuz aksiliklerin sizi yıldırmamasına sevindim. Üstelik bu deneyimleri burada paylaşarak bizim gibi okuyuculara aktardığınız için ayrıca teşekkür ederim.
Merhaba,
Siz son derece şanslıymışsınız. İlk yazdığınız kitaba 25 tane yayıncı teklifte bulunmuş. Bendeniz 3. kitabım için Türkiye’ nin en iyi 50 yayıncısı ile irtibata geçtim ve sonuç?.. 2-3 ay için de 4,5 tanesinin olumsuz geri dönüşüyle karşılaştım.
Peki, bunun üzerine ben ne yaptım?! İlk iki kitap da ne yaptım ise aynısını yaptım. Para verip bastırmayı…
İyi aksamlar kitabinizi okuma sansim olur insallah bende siir kitabi cikarmak istiyorum arastirma yaparken sizin blogunuzu okudum bu bilgileri paylastiginiz icin cok tesekkurler fikirleriniz benim icin degerli
bende yaziyorum ama yazdiklarimi bastirmak bir yana bunlari etrafimdakilerin okumasindan bile korkuyorum adeta.Çünkü kitap okumanin ayiplandigi boş sayildigi bir toplulugun içinde yaşiyorum.Şimdilik ogluma aldigim buyuk boy defterlere yazabilsemde ilerisi icin hayallerim var neden olmasin ki?Hic evden çikamasamda şu ana kadar 6 tane roman yazdim.Simdilik elimden gelmese bile ileride belki:)
Harika… Sizi tebrik ederim. Eminim ileride çocuğunuz sizinle gurur duyacaktır. Umudunuzu hiç kaybetmeyin.
Merhabalar. Ben psikolojik bir roman yazıyorum. Benim merak ettiğim, bir kitabı yayın evinin yayınlamak istemesi icin kitabın ne kadar iyi olması gerekir? Acaba çok mu zor beğeniyorlar?
Kitabınızı okuyacağım. İlginize şimdiden teşekkür ederim.
Arkadaşın yazdıkları çok inandırıcı gelmedi. Orhan Pamuk’un peşinde bu kadar yayınevi koşmamıştır. Sanki kitap basılıp Harry Potter gibi her alanda kullanılacakmış gibi… Yayınevi haklı olarak kitabın bütün yayın haklarını ister. Burada asıl yükü omuzlayan yayınevidir. Kitabı basar, yazara telifini öder, kitapçıya gönderir. Satılırsa ne ala… Satılmazsa kitapçı bir süre sonra iade eder ve olan yayıncıya olur. Genç yazarlara önerimdir: Kitabınızı kabul eden yayıncıya koşulsuz verin, yeter ki sizden basım ücreti talep etmesinler. Kitabınız tutuldu ve çok satarsa ve bir anda namınız 7 düvele yayılmazsa bile Türkiye’de hatırı sayılır bir noktaya gelirse, ikinci ve sonraki kitaplarınızla ilgili sözleşmede artistlik yaparsınız. Sakın kendiniz basmaya kalkmayın, yoksa 50-100 tanesini eşe dosta sattıktan sonra gerisi elinizde kalır. Değil yazarlıktan kendinizden bile soğursunuz.
Kitap okuma alışkanlığı çok düşük bir ülke Türkiye. Üreten emeğinin karşılığını komik denecek rakamlarla alırken, tüketici çok fazla para ödemek zorunda.
YouTube gibi sosyal medya alanlarında kendini ispatlamış olan şahsınıza zorluklar çıkarılıyorsa, yeni yazar adaylarının işi gerçekten çok zor.
Ben de yazıyorum ve yayınlamak istiyorum ancak henüz reşit değilim. Herhangi bir yayıneviyle anlaşabilir miyim sizce?
Harika bilgiler teşekkür ederim, sizi burada keşfettim tüm yorumları bir çırpıda okudum, bizde müzik alanında eğitim amaçlı kitap bastıracağız telif hakları kaybolması adına bandrol ve isbnyi kendimiz alıp hak sahibi olarak bastıracağız üniversitelere ve eşe dosta ücretsiz vereceğiz ama sorum kalanı nasıl kime faturayla mı gider pusulasıyla mı satacağız vergi yönü nedir
Ben matbaa ile çalışıp şiir kitabımı çıkartmak istiyorum.Maliyeti ne kadar olur birde dağıtım ve satoş işlemini nasıl yapabilirim . Sadece gittigidiyor gibi sitelerde mi satabiliyorum ?
Merhaba Mehmet Bey;
Size aşinalığım “Rotasız Seyyah 2″den. Uğraşılarınız için attığınız her adım, her yurdum insanının atamayacağı kadar cesurca. Sezgileriniz güçlü. Çabalarınız ve kararlarınız mantıklı. Bunu yayınevinizi seçerken ve onlarla bir uzlaşı noktası tespit ederken de yapabilmişsiniz. Bu her yazar için, hele yeni yazar adayları için harika bir örnek.
Ben de o adaylardan biriyim ve sizin yolunuzu izleyerek ilk başvurumu sizin yayın evinize yapacağım. Hatta yaptım : ))) Kitabım bitti bitecek; bir ön bilgi akışı için EPHESIUS’u aradım. “Gürkan” isimli bir beyefendiden yol yordam öğrendim. Şu anda yayın kabul edemiyorlar ama telaşım yok. ilk ‘Yayın kabul ediyoruz” dediklerinde kapılarını çalacağım.
“Kuzguna yavrusu şahin görünür” misali, her yazar ve yazar adayı meydana getirdiklerini paha biçilmez addeder ki bu en insani hatalarımızdan biri. Ben de yazdığım bu fantastik aşk hikayesinde, bazı Sanat Tarihi ve Arkeoloji Profesörü olan dostlarımın, hele Trakoloji dalındaki en prestijli uzman sayın Engin BEKSAÇ hocamın dinmeyen alkışlarının etkisiyle aynı insani hatayı yapıyor olabilirim yazdıklarımı beğenirken. Ama, artık ‘seçici’ unvanını almış eskilerin eskisi bir okuyucu olarak son beş – altı yılda sonuna kadar okumaya değer fantastik bir kitaba inanın rastlayamadım. Dedim ki, “O zaman sen yaz. Konusunu bildiğin halde, okurken heyecanlanacağın ve keyifleneceğin bir roman yaz. Görelim.”
Ve yazdım!
Umutla basılmasını bekleyeceğim. Ne demişler? Umut fakirin ekmeği, ye Memet ye.”
Her şey her zaman gönlünüzce olsun.
Üretmeye devam edin.
İbrahim ZERENOĞLU
Bn daha kitabımı yeni yazıyorum kitabım biterse bastırmak için neler gerkiyo ve maliyeti ne kadar tutuyor toplamda 200 veya250saya düşünüyorum
biz iki sayfa okumadık abi kitabı yazıyor.
adamlarda beyin varr
gerçekten çok büyük bir azim
Yorumların bir çoğunu okudum, çoğu kişi daha kendi dilini doğru kullanamıyor ve imla hatalarından yazdıkları okunmuyorken, kitap çıkarmak istediğinden bahsetmiş. Ben bu konuda uzman ya da yargılama makamı değilim ama.. Evet, hepimizin hayalleri var, var ama kitap “yazmaktan” bahsediyorsak, önce “doğru” yazmayı öğrenmeliyiz. Hayallerimizin de bir sınırı olduğunu bilmeliyiz :)
Her insan hata yapabilr
Hanım efendi
13 yaşındayım roman yazıyorum ama öyle çocuk işi değil yayınlamak istiyorum yardım edermisiniz
14 yaşındayım ciddi bir şekilde roman yazıyorum ve bu işi kendim yürütmek istiyorum sizin de yazdığınız romanlar varmış sizda epey araştırmışsınız sonunda sonuca varmıssınız sizi çok takdir ediyorum ben kitabımı matbaada basmak istiyorum.kitapda yazım yanlışları çıkarsa onu kim kontrol edicek onu merak ediyorum bana en kısa zamanda yazarsanız çok sevinir ve mutlu olurum. Saygılar sevgiler. Iyi günler
Gerçekten güzel bir içerik oluşturulmuş
Türkiye de birşey yapmak mesele zaten :)
gerçekten güzel bir içerik
Bir sorum var kitap çıkarmanın bir yaş sınırlaması var mı? Bir de kitap başına parayı ne kadar almamızı önerirsiniz? Cevap verirseniz sevinirim iyi günler
Güzel bir yazı
Yazınız çok güzel olmuş ellerinize sağlık. Evet ben de hep kitap bastırma hayali olan biriydim kitabım hazırdı tamamlanmıştı ancak burada en zor nokta kesinlikle güvenilir yayınevi bulmak. Birçok yayınevi araştırdım aradım görüşmeye gittim en sonunda ise ikinci adam yayınlarında bastırmaya karar verdim. İlk baskıdan sonrası ücretsiz olması ve reklamlarının çok sağlam olması daha cazip geldi bana çok da memnun kaldım satışlarımın takibini gün gün yapıyorum bir sorunum olduğunda da arayıp görüşüyorum yani eğer böyle bir hayaliniz varsa tavsiye ederim
Merhaba. Hayırlı günler… bende polisiye roman yazıyorum… inşallah hayırlısı ile bitiririm ve güvenilir bir yayın evi bulurum… bana bol dua edin dostlar
İkinci baskı için bir roman ve bitirdiğim bir şiir kitabım var.
Romanımın 12 dakikalık reklam videosu TRT Belgeselde yayınlandı. Şimdi 182 sayfalık (91 yaprak) şiir kitabımı doğrudan matbaa da bastırıp dağıtımını kendi imkânlarımla yapmak istiyorum. Bu durumda yayınevi ile 500 adet 12500 lira, 1000 adet 15000 lira istenen rakam tüm işlemleri benim yapmam durumunda neye mal olur? Takriben…
Teşekkür etmeyi borç bildim, o yüzden yorum kısmındayım. Aklımdaki tüm soruları yanıtlamışsınız. Tekrar teşekkürler…
Emeğiniz için…
ÜLKEMİZ YENİ YAZARLARA ‘KİTAP FALAN YAZMAYIN, İLLE DE YAZDIYSANIZ, OTURUN KENDİNİZ OKUYUN’ DİYOR.