1000 Günün Sonunda Türkiye

BU YAZILAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR...

41 Yorum Var

  1. Nursima dedi ki:

    Olan biten her şeyin özeti hemde tarafsız bir gözden. Çok başarılı tespitler. Tebrik ve teşekkür ederiz. ??????

  2. Safak dedi ki:

    Çok doğru tespitler

  3. afra dedi ki:

    Eşim İngiltere’de büyümüş bir Mısır’lı. Canım normalde çok iyi birisin ama hep emir kipiyle konuşuyorsun hiç lütfen demiyorsun derdi ilk zamanlarda. Tr’de yaşamaya başladıktan sonra da sadece sen değil kimse lütfen demiyor bu ülkede demişti:)
    Çok güzel bir yazı, çocuğumu 1. sınıfa devlette başlatıp iki ay sonra özele aldım, 1. nokta vurucu oldu o yüzden, evet istemezdik ama ne eğitim, ne sınıf mevcudu sayısı.. Herşey benim 92’de başladığımla aynı..

  4. Vahap dedi ki:

    Merhabalar Mehmet bey, tespitleriniz kesinlikle çok güzel. Suriyeliler konusunda özellikle tam ayak basmışsınız. Artık çoğu iş buldu veya iş kurdu. Özel okul konusunda ise, belki siz gezide olduğunuz dönemlere denk gelmiştir tam hatırlayamıyorum ama dersanelerin kalkması daha doğrusu dersanelerin özel okula dönüşmesi sonucu eskiye nazaran özel eğitim kurumlarının fiyatları düşmüş oldu biraz da bunun artısı var. Siyaset konusunda da haklısınız. Çok fazla konuşuyoruz.

  5. Süheyla dedi ki:

    Merhaba Rotasız Seyyah,sizi keşfedip,sizinle farklı kültürlere ulaşabildiğim için kendimi mutlu hissediyorum.Değerlendirmeleriniz bizim için önemli,bu bakış açınızı hiç kaybetmeden bizimle gezmeye devam edin LÜTFEN:)

  6. Martı dedi ki:

    Diline gönlüne kalemine sağlık Rotasız ?
    Dünyanın en güzel ülkelerinden biri Türkiye’m ama…
    Bir ülkeyi sevmekle olmuyor herşey insan olmayı öğrenmek lazım Keşke Doğanın anlık gücü olsa sigarayı yere attığın da yere tükürdüğünde anında geri iade yapsa Bin yıllık yapılara yazı yazanların elleri anlık taşlaşsa
    Eğitim öğretim para demek olmasa bu Dünyaya kazık çakmıyacaz çocuklar gelecek demek olsa Kendine saygı duyan insanlar olsak da lütfen, pardon, teşekkürler,siz nasılsınız en popüler kelimeler olsa.Ana dilimiz Türkçe yazılsa konuşulsa oooo bitmez bu liste ?Not:Batum gibi bir ülkede çok iyi İngilizce bilmemize rağmen en zorladımız şey dilleri oldu her yerde kendi alfabelerini kullanıyolar. Sehirde harf kulesi yapmışlar harfe duyulan saygı

  7. Seyhan dedi ki:

    Merhaba,

    13 sene yurtdışında kaldıktan sonra 2014’te donüs yaptım. Gozlemlerim tamamen şu yazdıklarınızla aynıydı. Hep derim keşke devletin insanları bir süreliğine yurtdışına gönderme gibi bir politikası olsa. Dışarıdan bir gözle bakarak o kadar çok şeyi değiştirebiliriz ki o zaman. Masrafı kazandıklarımızın yanında önemsiz olur.
    “Lütfen ve hatır sorma” konularında ise keşke sosyal medyada bir aşkım başlasa. Gençlerin çektiği videolar, skeçler filan…

  8. Byhngzd dedi ki:

    Özel okullara binlerce öğrenci için teşvik veriliyor bu yüzden hem okul sayısı hem de özel okula giden öğrenci sayısı ciddi oranda artmış durumda ancak birçok devlet okulundan daha iyi eğitim vermiyorlar. Keşke o teşvik için verilen paralar devlet okullarına verilse de okullardaki eksiklikler giderilse…

  9. Fatma dedi ki:

    Tespitler çok güzel ama Suriyeliler konusuna gelince devlet hastanelerinde okullarda parklarda sahillerdeler görmemeniz pek mümkün değil size hitap eden yerlerde değiller demek ki. Tanıdığım öğretmenler Suriyeli velilerden şikayetçi tanıdığım doktorlar doğumhanelerin çoğunlukla suriyeli olduğunu söylüyor özellikle bazı bölgelerde ve biz primi bir gün yatırmazsak hizmet alamazken onlar için böyle bir sorun yok. Çocuğumu halka açık parklara götüremedim bu yaz büyüklerle bile kavga eden Suriyeli çocuklar ve gençler sarmış her yeri.

  10. yekbun dedi ki:

    kesinlikle haklisiniz eklenecek seyler de var

  11. Özcan dedi ki:

    Bir eğitimci olarak söylediklerinize üzülerek katılıyorum. Nezaketten uzak, her geçen gün eğitimsizliğimizle sokaklarda, trafikte kamu binalarında boy gösteriyoruz. Siyasetin yaşamın her safhasında kendini gösterdiği ülkede herkesin zengin olma hayali ile hayatı ıskaladığını, insanın insanı törpülediği ülke olarak daha kötü günlere gittiğimizi düşünüyorum.

  12. Senem dedi ki:

    Harika bir gözlem çok doğru çok objektif ve tarafsız

  13. Fatma Olcucu dedi ki:

    Merhaba Mehmet, tespitlerin cok guzel ve paylasim icin tesekkurler. Yaklasik iki yil once Almanya’ya tasindim ve beni de en cok rahatsiz eden Turkiye’de insanlarin birbirini selamlamamasi veya birine iyi aksamlar bile dediginde dik dik suratina bakmasi. Bir de gurultu problemi gittikce artiyor diye dusunuyorum, trafikte kornalar filan yetmiyormus gibi insanlar bile daha bagira cagira konusuyor artik, sanirim siyaset vs gibi faktorlerin yarattigi genel gerginlik halinin de etkisi var.

  14. Selcan dedi ki:

    Yani kısacası iyiye giden pek birşey yok günden güne özümüzü de gelecegide çirkinlestiriyoruz ….

  15. İrem Su dedi ki:

    Söyleşi için Sakarya’ya da gelmenizi çok isterim.

  16. Oylesinebiri dedi ki:

    Gariptir okurken tuglerim diken diken oldu

  17. nursal beşün dedi ki:

    Devletin
    en büyük yatırımcı,
    en büyük sanayici,
    en büyük işveren,
    en büyük bankacı,
    en büyük toprak sahibi,
    en büyük eğitimci,
    en büyük sağlıkçı,
    en büyük…
    olduğu bir ülkede
    elbette siyaset
    insanları meşgul eden,
    tartışmasız
    en önemli konu olmaya
    devam edecektir.

    çünkü,
    paranın paylaşımı
    ekonomi içinde değil de,
    siyaset içinde
    gerçekleşmektedir…

    benim naçizane yorumum;
    gözlemlerin
    harika,
    çok önemli ve
    çok isabetli.
    Türkiye’de
    bireyselleşmenin,
    birey olma halinin
    yaygınlaştığını,
    özel sektörün
    geliştiğini,
    biri birimize karşı
    saygı ve duyarlılıklarımızın
    gelişmesi yönünde
    farkındalıklarımızın arttığına,
    en azından
    biri birimize
    örnek olma hallerimizi
    rahatça sergilediğimize
    işaret ediyor.

    gönül,
    bu gelişme hızına
    razı olmasa da,
    ki; insanların önünü
    açıcı teknik destek sağlayacak
    verimli çalışan
    bir devlet aygıtı olmadan
    hızlanması
    zaten çok zor bir süreç
    göz önünde tutulursa,
    üç sene içinde
    toplum olarak
    hatırı sayılır bir
    gelişme katedtiğimizi
    düşünüyorum.

    gözlemini
    bizimle paylaştığın için
    teşekkür ederim…

  18. yasemin dalbay dedi ki:

    Maalesef ülkemizin durumu hiç iyiye gitmiyor. Bu durumun 1. derece sorumluları siyasiler. Sürekli saygısızlık ve hakaret dolu konuşmalarda bulunuyorlar. Ekonomi de kötü eğitim de. Eğitim nasıl iyi olsunki su ürünleri mezunu ama sınıf öğretmenliği yapan kişi tanıyorum. Pancar üretimi okumuş ama sözleşmeli sınıf öğretmenliği yapan arkadaşım var. Hukuk okumuş gazetecilik okumuş öğretmen var. Ben orta okuldayken 2 matematik öğretmenimiz vardı. İkisi de defterlerine bakmadan soru çözemezlerdi. Defterlerine bakmadan tahtaya soruyu da çözümü de yazamazlardı. Şimdi düşünüyorum da Allah bilir ne öğretmeniydiler ya da öğretmen bile değillerdi belki. Daha dün açıkladı bakan binlerce okul arasından sadece 600 okul nitelikli diye. Yani durum maalesef çok vahim:(

  19. Nerede.blog dedi ki:

    Ülkemizin durumu bence yinede iyi. Yurt dışı ile birebir kıyaslamak sanki çok doğru gibi değil. Fakat bu tip kıyaslamalar tabi ki her zaman yapılır. Teşekkürler.

  20. Cemre dedi ki:

    Çok güzel özetlemişsiniz… üzülerek okudum ama hepsi de doğru….
    Bu konu hakkında gözlemlerinizin devamını bekliyoruz

  21. Büşra Uluyılmaz Korkmaz dedi ki:

    Yorumlarınızın genelinde çok haklısınız Mehmet Bey lakin şuraya değinmeden geçemeyeceğim vatandaşlarımız özel okullara verdikleri ücretlerin çok değil İnanın 1/10 ini devlet okullarına bağış yapsalar devlet okulları daha çok temizlik personeli ile çok daha temiz ve kaliteli eğitimler verir her anlamda ….devlet okullarındaki tek sorun ve en önemli sorun ekonomik sebepler (temizliğin sağlamamasından materyal eksikliğine sosyal kurslar ve eğitimler hepsi ) bu konuda ebeveynlerin maddi manevi asgari düzeyde desteği olursa Harika olur diye düşünüyorum ( naçizane devlette görev yapan bir öğretmen olarak ) sizin yorumlarınızı da yürekten destekliyorum

  22. Tutkun Olkun dedi ki:

    Siyaset konuşmak kadar boş ve gereksiz bir şey yok. Sanatı konuş, doğayı konuş, kuşları konuş…!

  23. Recep uras dedi ki:

    Cok isabetli bi dönemde gidip gelmissiniz bu konuda şanslısınız.Siz yokken 100 yılda yasanmayacak seyler yasandi bu ulkede ve hepside olumsuz malesef.Tespitlerinizin ise hepsine katılıyorum bence çözüm herkesin sizin gibi alanında iyi olması ve işini severek yapmasıdır.

  24. Berk dedi ki:

    Malesef durum içler acisi bunlarin suclusu 1.numarali siyasetciler. Zaten kendileri ekran basinda ağzı pis konusuyorlar. Ülkenin cumhurbaskani bile ekran basinda kufur ediyor. Malesef her yerde siyaset donuyor.

  25. Ali dedi ki:

    Bin gün gezmek mükemmel birşey ama ozaman o maddiyat olması lazim

  26. Sohbet dedi ki:

    herkes mesleğinin dışında işlerle uğraştığı ve kesesini düşündüğü için boyleyiz.

  27. Murat akpinar dedi ki:

    Mehmet öncelikle seni tebrik ederim,çok gezen mi yoksa çok okuyan mı, bence çok gezen bilir, dünyayı gezmek insanın ufkunu genişletir, çok okumak, okuyan insanın zihniyetine bağlı, ufku, hayal gücü olmayan birisi dünyanın kitabını okusa bir işe yaramaz,bizim aydınlarımız her şeyi batıdan hazır aldığı için, dar bi perspektiften bakıyorlar, bilgisayarların harddisk’ in dede bir ton bilgi var ama bir einstein olamaz, o yüzden özel okuldada okutsan ezberci zihniyetten pek bir şey çikmaz, batılı akademisyenler her konuda sayısız makale yayinlarken, bizimkiler kendi başlarına hiçbirşey üretmiyorlar.kısacası eğitimi hala çözemedik.
    Beyaz türkler sabit zihniyetli,boş egolu,gelenekçilerde bilime yeniliklere kapali,
    Artık bunların değişme zamanları gelmiş,globalleşen dünyada nasıl bir topluma evrilecez ,bunu hep beraber görecez, bilgi ve internet çağında bütün insanlık değişiyor, mahremiyet ve duygu azalıyor, dünya sanki çīplak bir kadın gibi, gizemi kalmamış,

  28. aracla dedi ki:

    Tespitler çok doğru.Güzel bilgi paylaşımı için teşekkürler.

  29. fatıma dedi ki:

    Merhabalar Mehmet bey öncelikle tebrik ediyorum ve yolunuz açık olsun. Haklısınız, lütfen demek bir eziklik ve fazlasıyla abartılmış gereksiz bir nezaket göstergesi olarak algılanmakta. İnsana herşeyden önce sadece insan oluşundan kaynaklı saygımızı nezaketimizi yitiriyoruz hızla neyazıkki.

  30. Ayilkin Çelik dedi ki:

    Lütfen kelimesini samimi bulmuyorum. Tabii ki de emir kipiyle konuşmak saygısızca ve kaba fakat bu linkte lütfen, teşekkür ederim gibi sözlerden farklı bir bakış açısıyla bahsediliyor https://www.youtube.com/watch?v= sP9a5WFyNUg Aboriginal man talks of ”sharing” why we don’t have words like please or thanks in our language – Bir Aborijinin para hakkındaki düşünceleri

  31. Gökhan Büyük dedi ki:

    Ne güzel anlatmışsınız eline kalemine yüreğinize sağlık

  32. RAMAZAN dedi ki:

    Merhaba Arkadaşım, Belçika’dan selamlar , bende bir gezginim . Iletişime geçebilirmiyiz?

  33. Halil İbrahim dedi ki:

    Gerçekten bunu yapmanız ir mücize sizi tebrik ediyorum

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

error: