Venezuela Gerçekleri

BU YAZILAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR...

157 Yorum Var

  1. Cenk Öztürk dedi ki:

    Evet böyle bilmiyorduk. Caracas’ta yaşayan bir arkadaşımın yaşam tarzı takip ettiğim kadarıyla tam tersi. Ulaşabilirlikleri çok fazla.

  2. doğukan demir dedi ki:

    Merhaba Mehmet,

    30 ekim 4 kasım arası Turkiye ihracatçılar Meclisi’nin düzenlediği bir organizasyonla yaklaşık 30 kişilik bir grup Kolombiya’da olacağız bundan sonraki durak neresi bilmiyorum ama Kolombiya ise bilgin olsun istedim. Bogotá ve Medellín sehirlerini ziyaret edecegiz.

  3. Rana Dal dedi ki:

    Halk oldukça cahil anlaşılan…Che ye katil diyebilecek kadar…Bunlar halkın yorumu..Bugün kendi ülkemde sokağa çıksam halk o kadar uyutuldu ki Atatürk için olumsuz bir çok yorum alabilirim. Bu Atatürk ün kötü olduğu anlamına mı gelir.HAYIR…

    • Birkan dedi ki:

      Muhtemelen haklisiniz, insan acken egitime cok onem vermeyebilir ve arastirmaya vakit ayirmayabilir ve sonuc boyle cikabilir. Acken sefilken aldigi tum yardimlari egitime yatiran Kore gibi degiller tabii anlasilan.

    • Birkan dedi ki:

      Tabii su anki durumun ve gozlemlerin boyle olmasi cok aci, halk icin uzulmemek elde degil. Yalniz, ABD nin bir etkisinin olmamasi pek mumkun degil :) olaylar dikkat ederseniz hep petrolu milli-lestirme projelerini baslatan devlet adamlari uzerine oynaniyor ve ulkeyi bunu yaptigina pisman ediyorlar. Aman neyseki petrolumuz yokmus walla :)

    • Birkan dedi ki:

      Su video islerin nasil yapildigi konusunda fikir verebilir :)
      https://youtu.be/2h0eKw-PFrU?t=539

    • İsmail Hakkı Şen dedi ki:

      o zaman bir kişi hakkında iyi yorum yapılması da o kişinin iyi olduğunu göstermez. haksız yere, bağımsız ve adil mahkemede yargılamadan insanların ölümüne neden olan kişiler iyi kişiler değildirler. bence che’yi tanıdığı için ona katil diyen halk değil, birilerinin gazına gelerek fanboy kesilenler cahildir.

      • Hakan Dönmez dedi ki:

        Size katılıyorum, Cahilliğin çok çeşidi olsa gerek. Che ile onbeş dakika bile geçirmemiş, ülkesindeki birilerinin gazı ile Che hayranı oluvermiş cahilleri de bir çeşit saymak mümkün. Okumuş olsalar bile böyleleri çoktur.

    • Burcak Sungur dedi ki:

      Turkiyenin tersine Venezuela halki oyle pek doktrinlere falan inanmayan, pazar gunleri belki kiliseye gitse bile, pek de oyle dindar olmayan bir halktir. Icmeyi ve eglenmeyi cok severer. Cok sosyaldirler.
      Hal boyle olunca haliyle hayat standartlarinin seviyesine bakarak durum hakkinda karar veriyorlar. Kesin olan bir sey var ki, Chavez doneminde onun golgesi olan Maduro doneminde belli kucuk bir zumrenin disinda kimsenin hayat standarti yukselmedi, aksine cok dustu, Su anda Venezuelada hayat cidden cok zor. Zira, Chavezin ekonomi yonetimi adina tek yaptigi fakirlere karsiliksiz para dagitmakti…Turkiyede olunca oy avciligi derler, Venezuela da olunca adi fakirlikle mucadele ve devrim oldu….
      Halkin cahilligiyle ve Ataturkun durumuyla karsilastirmali yorumunuz bence konuya hakim olmadan yapilmis biraz talihsiz bir yorum olmus…

    • Rotasız Seyyah dedi ki:

      Nasil ki Ataturk icin olumsuz yorum duymak onun kotu oldugu anlamina gelmezse, Che icin olumsuz yorum duymak da Che’nin kotu oldugu anlamina gelmez. Sizinle ayni goruste olmayanlar cahil oluyorsa ayni sekilde diger taraftakiler de sizin icin cahil diyebilir. Ne guzel dunya di mi? Ayni fikirde olmayanlari asagilayalim.

      • alptekin dedi ki:

        Benim anlamadığım che için neden venezuella halkından yorum alma gereği duydunuz.Onu küba halkına sormak daha mantıklı değilmidir.chavezin durumuna gelince yargılamak yerine onun ölümğünden önce ve sonra diye ekonomik verilere bakarsak durumu anlamak birazdaha akla yatkın olur.Matematiksel veriler yanlış söylemez enflasyon işsizlik vs vs

        • Burcak Sungur dedi ki:

          Che Kubali degil ki? Neden Kubaya sormak lazim? Orada Fidel Castronun yaninda savasti…Daha sonra da Bolivyada devrimi yaymaya calisirken olduruldu…Che’nin etkisi butun Latin Amerika’da hissedilir.
          Venezuela, Chavez zamaninda Kuba ile cok yakinlasti. Kendilerinde bir bilgi sermayesi olmadigi icin Kuba’dan ozellikle tibbi servis aldilar, karsiliginda da bedava petrol verdiler. Bu Venezuela halkinda buyuk tepki uyandirdi. Beklenti, nirmal olarak, petrol karsiliginda servis almak degil, petrolu satip ogrenci yetirtirmek ve bilginin kaynagini yatarmak seklindeydi…Kubadan, devrimden ve neticesinde Che’den de nefret bu sekilde basladi.
          Ekonomik karsilastirma demissiniz, Kubanin durumu zaten ortada…2017 yilinda hala 1960 lari yasiyorlar. Turkiyede cok insan hayran ama biraksan 1 sene yasarlar mi bilemem. Venezuela’da enflasyon %600’leri zorluyor. 10 yil kadar once Bolivar Fuerte’ye gemislerdi (guclu Bolivar yani…ironiye bakiniz). Simdilerde simdi para pul seklinde. Cok komiktir, gecenlerde Amerikaya kacmis bir Venezuelaliyi, Venezuela’da kara para piyasasini duzenlemekle sucladilar (Gustavo Diaz)…Suclular hep disaridadir bildiginiz gibi…

      • aydın dedi ki:

        Bu görüş meselesi değilki! Bu detaylıca yapılacak bir araştırmada ortaya çıkabilecek bir konu.. konuya hakim olmadan yapılan konuşmalar için cahilce denmesi çok normal.

    • furkan dedi ki:

      Bizde uyutuldu ama venezueladaki olay farkli bolivarcı devrim onları sosyalistlere karşı bu hale getirmiş…

    • Ercan bas dedi ki:

      Ne guzel yorum halk cahil 15000 kmden yorum yapmak ne kadar guzel malesef klasik ulkemin insani cubayida karakasida gormus biri olarak chavezde fldelde hem katil hem hirsiz ulkelerini bok icinde yasatan insanlar

    • Devrik Tümcelerim dedi ki:

      Adamlar Che’yi sensen iyi tanır bence.

  4. yuksel altug dedi ki:

    Hurriyet gazetesi dahil :)))))

  5. Pelin ilbeyi dedi ki:

    Caracas da sadece 1,5 gun kaldım.. caracas havalimanında neler çektiğimizi tahmin edebilirsiniz.. havalimanında her yer asker dolu, tuvaletler bile. uçağa binerken en son körüğün uçak kapsına yakın kısmında sağda kadın, solda erkek askerler masa kurmuşlar. Hem çantamızı, hem de bedenlerimizi çok kaba şekilde aradılar. Bir arkadaşımızın uçuşuna izin vermediler, çok saçma bir gerekçe ile.. check in uçuştan 6 saat önce açılıyor, 3 saat kala kapanıyor ve tek bir koltuk bile yok. Mecburen ayakta bekledik , yerlere oturduk. Havalimanı içinde sokak köpeklerini görmek çok doğal . Şehirde ise dikkatimi çeken anlattığınız şeylerin dışında; arabaların nerdeyse hepsinde ya karartılmış cam ya da kalın perdeler olduğu . Yine güvenlik sebebi ile tabii.. ayrıca lokantaların kapısında silahla girilmez yazı ve levhası vardı..

    • Rotasız Seyyah dedi ki:

      Maalesef durum boyle.

      Venezuela’ya gitmis kisilerin yorumlari, evde oturup oradaki sistemi savunanlara gore cok daha bi’ degerli.

  6. Devrim dedi ki:

    En son orada devrim yapılıyordu, sinyorita Ece Temelkuran’ın deyişine göre.

    • Rotasız Seyyah dedi ki:

      Oradaki yonetimi ovenler icin hep ayni seyi diyorum. Insanlar rahat evlerinden Venezuela ve Kuba’daki sistemi ovuyor. Nerede yasamak istersin diye sorsan en gelismis ulkeleri sayarlar. Venezuela ve Kuba’nin adindan eser yoktur. Boyle konusanlari goturceksin Venezuela’ya yerel bir ailenin evine. 20 yildir onlarin yasadigi gibi yasatacaksin. 40 derece sicakta, gunesin altinda yag ve pirinc icin gunlerce siraya sokacakasin, aylik 60 dolarla gecin diyeceksin, kirli cocuk bezlerini de yikatacaksin. Akillari baslarina gelecek.

  7. helin dedi ki:

    yazıyı okuduktan sonra kübaya gidip gitmediğinizi merak ettim ve sitenizde bulamadım. rotanızda küba var mı?

  8. Bir Liberteryen dedi ki:

    Bu olayın nedenlerini anlatan liberbird.com da şili vs venezuella adında bir yazı var. İncelemenizi öneririm.

    Hala devletçiliği savunan IYI lar var ülkede… çok üzücü.

    • Bir Liberteryen dedi ki:

      Ayrıca şu ABD yaptı filan diye komplo teorisi sallayanlar da çok sinir bozucu. Ülkedeki kuralları seçtikleri adamlar koydu. ABD gelip koymadı. Hem Che, Chavez vs iyi diyip hem de suçu dış mihraklara atmak resmen sorumsuzluk. Kendi vatandaşları da yıllarca bu kafadaydı o yüzden şimdi bu haldeler. Bu kafayla Türkiye’yi de Venezuella yapmaz umarım bu insanlar.

      • HAKAN dedi ki:

        Sen Türkiyenin vatan aşkını sözde yazdığın çoğunluğun seçtiği hükümeti sevmediği halde korkakça tepkisiz kalan venezuella halkı gibi mi sandın. Türkiye sözde iran olacak olacak diye bir yerlerini yırtan kesimleride gördük bu ülke manipüle edilemez vatanın değerini bilen iman aşkıyla koruyacak evlatları hiç bir zaman eksik olmayacaktır.

        • Polat Korkmaz dedi ki:

          (Herkesten ozur dilerim ama suna da mutlaka cevap vermem lazim); Yirtik dondan cikar gibi lafa girip findik kadar beyninle bu islere bulasma kucuk eniste! Surda iki satir okuyup bisey ogrenicez ya adam gibi yorum yap, ya cekil aradan!

  9. Hakkı Ceylan dedi ki:

    Sevgili Mehmet, deneyimlerini paylaştığın için teşekkürler. Ben de Küba’da iki aydan fazla yerel evlerde bulundum ve bu kadar olmasa da benzer şeyler anlattım. Fakat hayallerinde yaşattıkları dünyalar yıkılınca saldıra geçen o kadar çok ön yargılı insan var ki. Biz yaşadıklarımızı yazmaya devam edelim…

    • Rotasız Seyyah dedi ki:

      Diger mesajlarda da dedigim gibi; o tip insanlar rahat evlerinden Venezuela ve Kuba’daki sistemi ovuyor. Nerede yasamak istersin diye sorsan en gelismis ulkeleri sayarlar. Venezuela ve Kuba’nin adindan eser yoktur. Boyle konusanlari goturceksin Venezuela’ya yerel bir ailenin evine. 20 yildir onlarin yasadigi gibi yasatacaksin. 40 derece sicakta, gunesin altinda yag ve pirinc icin gunlerce siraya sokacakasin, aylik 60 dolarla gecin diyeceksin, kirli cocuk bezlerini de yikatacaksin. Akillari baslarina gelecek.

      • Ercan bas dedi ki:

        Gercekten sizi takdir ettim cubada saglik hizmetleri bedava ulasim bedava gibi safsatalarla bi ulke model olamaz insanlar acliktan kiriliyor basa gecen dikdatorler hic ir goruse saygi duymuyor bu kadar iyi bi ulke ise miamide sadece 6 milyon kubali neden kacmis kimse sormuyor elimizdeki akilli telefonlarla interneti sadece parklarda olan bi ulkeyi ovmek sadece kafatascilikdir

  10. ahmet yılmaz dedi ki:

    Bilmiyorsan söyleyeyim bu ülkede de benzer bir bölünmüşlük var. ülkenin yarısı mevcut cumhurbaşkanından nefret ediyor. diğer yarısı ise tapıyor. Bence sen o nefret eden tarafı bulmuşsun. TV yi kötüleme boşuna. Buraya gel. izmir de ya da trakya da bir tane cumhurbaşkanını seven adam bulamazsın. buna dayanarak böyle bir sonuç çıkarman saçma olur. Kendi ülkende de benzer bir durum var.

    • Rotasız Seyyah dedi ki:

      Meksika, Kolombiya, Panama, Ekvador ve Brezilya’da tanistigim Venezuelalilar. Venezuela’daki Angel Selalesi’nin oldugu koy gibi yerde tanistigim, Roraima Dagi’na cikarken tanistigim, Santa Elena sehrinde tanistigim, Ciudad Bolivar sehrinde tanistigim, Puerto Ordaz sehrinde tanistigim onlarca kisi de ne tesadufdur ki hep ayni fikirdeydi. Televizyonunuzla beraber size iyi eglenceler.

    • Muammer dedi ki:

      Bence bu kıyas abartı ve zorlama olur, burda bile mevcut hükümeti sevmeyenler seçimlerin adil olmadığını veya hükümet yanlılarının bunu para için yaptığını söyleyemez.

    • Ercan bas dedi ki:

      Bak dostum ne guzel soylemissin nefret ediyorum diye bunu ne havanada nede karakasta soyleyemezsin he soylersen nemi olur son kez soylersin bi daha hic birsey soyleyemezsin bu arada bende izmirliyim ama kafatasci degilim malesef !!

  11. Smly dedi ki:

    Ortalama zeka sahibi herkesin anlayabileceği bi şekilde anlatmana rağmen
    Gözüyle değilde g….. Okuyanlar
    Yine tersten anlamış
    Che üzerinden M.K. karşılaştırması yapmış
    Kronik halkı aşağılama hastalığı nuksetmis yine cahil halk güzellemeleri yapmış!
    Nasıl bi akıl tutulması nasıl bi şuur nasıl bir ideolojik esaret
    Yok bunların tedavisi yok

    • Rotasız Seyyah dedi ki:

      Sizin gordukleriniz sadece engellemedigim mesajlar. Bir de engellediklerimi gorseniz :)

  12. Burak dedi ki:

    Venezualı olan birkaç arkadaşıma da aynı soruları yöneltmiştim. Chavezi seviyor musun, mitinglerde binlerce kişileri görüyorduk diye, size verilen cevabın aynısını bana da verdiler.
    Che meselesine gelince yine aynı şekilde kiminle konuşsam o bir katildi diyorlar.

    • Rotasız Seyyah dedi ki:

      Eger Chavez’i savunan ya da ulkedeki son 20 yillik sistemden memnun olan bir tane Venezuelaliyla bile tanisirsam bu yaziya ekleyecegim.

  13. Aykut dedi ki:

    Dışarıdan bakınca olaylar gerçekten medya etkisiyle aşırı derecede aldatıcı gözüküyor. Bir apartman dairesine girebilmek için 4-5 adet çelik kapı geçmek zorunda kalmak nasıl bir şeydir? Ürkütücü, korkutucu… Oysa Venezuela denildiğinde daha samimi bir ülke hayal ediyoruz. Bu şartlarda doğru bilinen yanlışlar böyle bir ülkede canınıza mal olabilir!

    • Rotasız Seyyah dedi ki:

      Isin tuhaf tarafi bu apartman sehrin gobeginde ve 20-25 yil once yapilmis. Demir kapilar ilk yapildigi gunden beri var.

      • Caracas dedi ki:

        Herkese merhabalar Öncelikle yazınızı okudum gerçekten beğendim Bir buçuk yıldır Venezuella da yaşıyorum bahsetmiş olduğunuz güvenlik konuları sıkıntıları doğrudur Evet var şöyle söyleyeyim kendi evime 3-4 adet kapıyı açtıktan sonra girebiliyorum insanlar Akşamları sokaklarda rahat gezemiyorlar. Orta seviyede �spanyolca bilmeme rağmen dışarıda mümkün olduğunca güvenli olmayan yerlerde konuşmamaya özen gösteriyorum Çünkü diksiyonunuzdan yabancı olduğunuzu anlayıp yabancı olduğunuzu anlayıp sizi soymak isteyen kişiler çıkabilir şöyle söyleyeyim burada polisler bile adam Kaçıra biliyor Çünkü bir polisin aylık maaşı çok komik rakamlar insanlar geçinemiyor Dolayısıyla hırsızlık yaparak kötü yolla telafi etmeye çalışıyorlar burada kaldığım bir buçuk yıllık süre içerisinde açıkçası başıma gelen kötü bir tecrübe deneyim olmadı ama bu olmayacağı anlamına da gelmiyor çünkü sorduğum her 10 Venezuella vatandaş en az 6 veya 7 tanesi kötü bir olay yaşamış şu aralar devlet başkanı Nicholas maduro moros meclisin yetkilerini almak girişiminde bulunduğu için halk çok sert bir şekilde sokaklara dökülmeye başladı. Tabii ki ülke yönetiminde çok talihsiz c alınan kararlar var bu birikim artık insanların tahammül sınırlarını Zorlayacak seviyeye ulaşmış buna rağmen rçekten son derece sabırlı ve Relax İnsanlar burada İnsanlar müziğe aşıklar eğlenmeyi ve denizi çok seviyorlar deniz kumsal müzik ve fiesta en çok sevdikleri şeyler hep kötü şeylerden bahsetmeyelim biraz da güzel şeylerden bahsedeyim ülke doğal güzellikler bakımından o kadar güzel ki ben açıkçası aşık oldum ülkeye. Los roques denizi hayatımda gördüğüm en güzel deniz ve kumsal. Ayrıca canaima doğal güzelliği anlatılmaz bile sürekli yaz mevsimi Sevenler İçin bulunmaz bir ülke Çünkü burada kış yok insanlar hafta içi akşam sekizden sonra pek dışarı çıkmaz Çünkü güvenlik sıkıntısı var Sadece cuma ve cumartesi günleri Akşamları dışarıya eğlenmeye çıkarlar Açıkçası ben kendi adıma bu tarz kısıtlı yaşam tarzına alıştım ve çok zorluk çekmiyorum ancak hafta sonları ülkenin en güzel doğal güzellikleri olan yerlerini geziyorum ve videolar çekiyorum yaşamak için çok uzun süreli zorlanabilirsiniz ama emin olun bir buçuk yıldır buradayım Ve beni bu ülkeyi sevmemeye zorlayan hiçbir şey olmadı bu kadar sıkıntılı şartları olan ülke olmasına rağmen evli olanlar için ülke Zor gelebilir ama bekar arkadaşları buraya gelmelerini tavsiye ederim hiç olmazsa Venezuella ya tatile gelmelerini tavsiye ederim Emin olun çok beğeneceksiniz buradaki yaşadığım süre zarfında bu ülkeye gelip de ülkeyi sevmeden dönen kimseye rastlamadım hepsi bir daha gelmek istediklerini söylemişlerdi Herkese selamlar

        • Sporty dedi ki:

          Beni davet eden bir kız var los roques adasnda tatil icin bir haftalığına gelmek istiyorum ama açıkcası yorumlardan dolayı geri vites yapacagım.

        • Tolga Çağlar Çelik dedi ki:

          Merhaba siz hala Venezuela’da mısınız biz 3 Üniversitesi mezunu arkadaş oraya gelip bir sosyal yaşam projesi hakkında bilgi edinmek istiyoruz ama bir çok soru var aklımızda sizinle irtibata geçebilirmiyiz vize ev yada konaklama yeri bulmak gibi

        • mustafa dedi ki:

          merhabalar acaba itrbat kurabilirmiyiz sizinle lütfen venezuellaya ziyarette bulunmak istiyorum.
          mustafa@karacagida.net

      • MASK dedi ki:

        Yazıyı okudum bilgilendirdiğiniz için teşekkürler.Ama şu takıldı kafama;bu binalar 20-25 yıl önce bu şekilde yapıldıysa şu an ki başlarında olan insanla ilişkilendirilebilirmi diye bi soru geldi aklıma
        Saygılar

  14. selin dedi ki:

    Dediklerin çok doğru ben venezuela nın Ankara buyukelçiliğnde çalıştım ve whatsapp mesajıyla işime diktator elçi tarafından son verildi. Elçilik denilen kurumda sebep gosterilmeden işten çıkarılan 50 kişiden sadece biriyim ben. Buyukelçinin ve onun yanında çalışanların ne kadar diktator olduğunu tahmin bile edemezsin. Elçilik içinde intihar eden bir çalışanına ele güne rezil olmamak için ambulans çağırmadı. Bir de buyukelçinin davalık olduğu bir garson var adamı yemek soğuk geldiği için yumruklamış, bu olaylar tabii ki arkasındaki guçler tarafından örtbas edilmiş. Buyukelçi maduronun kankası karsı ateşe kuzenide konsolostur. Bu da kendi ülkemizde kurdukları imparatorluk.

    • Rotasız Seyyah dedi ki:

      Ulke berbat bir durumda. Yazimda en ufak bir abarti yoktur. Ama insanlarin kafasindaki; toz pembe hayallerle suslu Venezuela’yi boyle anlatinca; kandirilmis duruma dustukleri icin hakarete basvurup inandiklari yalani savunmaya devam ediyorlar.

      • murat dedi ki:

        dediklerinize katiliyorum Televizyon koca bir yalan makinasindan baska bisey degil sadece fantazi kutusu Burada che nin tisortlerini giyiyorlar ama kimse gercek ne olup bittigini bilmiyor Aclik garibanlik insani degistiriyor Bunu bilmeyenler istedigi kadar yirtinsin ben asla boyle yapmam soyle yapmam Herkes nasi gerekiyorsa hayatini devam ettirebilmek icin oyle yasiyor Ben tirciyim cok yer gezdim cok insan tanidim Venezuella insani anlattigin ve benimde gordugum kadariyla cok sabirli ve zor durumlarla basacikabilen yinede mutlu olabilen insanlar ayni brezilya insani gibi Ayrica tesekkur ederim sayenizde ulkeleri gorebiliyoruz

  15. eray dedi ki:

    chavez de kötü çık vay ki vay .Abi Küba gezini dört gözle bekliyorum

  16. Guney dedi ki:

    Hayal dunyalarinda yaşamaya devam etmek isteyen insanlara gerçekleri kabul ettirmek neredeyse imkânsızdır. Bütün dinler ve uç siyasal fikirler kendi içlerinde dünyayı söküp takarlar. Bunların müritleri de haksız olduklarını gösteren bütün bilgileri görmezden gelmek zorundadırlar. Bu okuduklarını anlayamayacak cok insan var maalesef, size de bunlarla uğraşmak kalıyor.

  17. Pınar Sarıkaya dedi ki:

    Şoktayım! Chavez sen neymişsin! Bu yazdıklarınızı ben Kudüs’te yaladım halk Cana yakın özellikle polisler eşimin ismi İbrahim olmasına rağmen okadar yardımcı oldularki, Türk olduğumuz için daha bi ilgililerdi. Gidip görmeden tv yada internette gördüklerimize inanmamak lazım. Aydınlattığın için teşekkürler

  18. enise dedi ki:

    Abi çok güzel yazmışsın bu bilgilere hiç bir yerden ulaşılamaz. Gerçekten çok şaşırdım ve ülkemin durumuna şükrettim. Yeni yazılarını sabırsızlıkla bekliyorum. Allaha emanet ol :)

  19. emrah dedi ki:

    Hitler öncesi Almanya’nın hiper enflasyonu ve türlü sosyolojik yapısını andırıyor. Korkarım ki oradan da militarist ve faşist bir yapılanma çıkıp, yeni savaşlara mahal vermesin. Sonuçta olayın matematiği gidişatı bu yönde gösteriyor.

    https://en.wikipedia.org/wiki/Hyperinflation_in_the_Weimar_Republic

  20. Merhaba Mehmet,
    biz de eşimle senin gibi gördüklerimizi yazıyoruz. Bazen fotoğraf sunumları yapıp anlatıyoruz. Küba’da yaklaşık 2 ay kaldık. İnsanların mutsuzluklarını yaşadıklarını gördük. Burada senin yazdıklarınla aynı şeyler orada da var. Güvenlik kısmı bu kadar kötü değil sadece. Fakat gelip burada anlattığımızda insanlar inanmak istemiyor nedense. Hiç aklımdan çıkmayan bir saldırı var. Bana biri dedi ki bu çirkin düşünceleriniz ile insanları zehirlemeyin. Hiç Küba’ya gittiniz mi diye sordum bu kişiye gitmemişti. Küba’da da Fidel’den herkes nefret ediyor Che’ye yaklaşımları biraz daha ılımlı. Hiç bir şey dışarıdan görüldüğü gibi değil. Maalesef biz burada anlattığımızda tepki alıyoruz.

    • Rotasız Seyyah dedi ki:

      Yedigim kufurun haddi hesabi yok. Chavezi savun, anlarim da bu kadar kufur niye?

      Hep diyorum. Blog yazan biz gezginler; Turkiye’den disari adim atmamis ama disaridaki hayati da sadece sagdan soldan gorduguyle yarim yamalak bilen ve bildiklerini de genisletmek istemeyen buyuk bir gruba da hitap ediyoruz. Bu kisilere o ulkedeki gercekleri soylediginde ayni senin de dedigin gibi basliyorlar hakarete. Ulkeye gittin mi? Diye soruyorum. Gitmemis. Nereden tutarsan tut elinde kaliyor.

      Kuba’ya gitmedim ama ora hakkinda da bircok seyi biliyorum. Zaten detayli Kuba gezim sonunda da bu yazi icerigini genisletecegim.

      Insanlar rahat evlerinden Venezuela ve Kuba’daki sistemi ovuyor. Nerede yasamak istersin diye sorsan en gelismis ulkeleri sayarlar. Venezuela ve Kuba’nin adindan eser yoktur. Boyle konusanlari goturceksin Venezuela’ya yerel bir ailenin evine. 20 yildir onlarin yasadigi gibi yasatacaksin. 40 derece sicakta, gunesin altinda yag ve pirinc icin gunlerce siraya sokacakasin, aylik 60 dolarla gecin diyeceksin, kirli cocuk bezlerini de yikatacaksin. Akillari baslarina gelecek.

      • Cagri dedi ki:

        Engin Ardic surekli der ya; ‘Bu ulkede belli bir insan tipi vardir: Bilmez, bilmedigini de bilmez, ogrenmek de istemez,, ogretene de kizar.’ tam o durum iste :)

  21. Salih dedi ki:

    2012 yılında Kolombiya’dan Venezuela’ya girmiştim. Daha girmeden sınırda başlamıştı sorunlar. Hiçbir şey önceden bildiğim, anlatılanlar gibi değildi. Bu yazıdaki her şey maalesef aynen doğru. 4 gün dayanabildim Venezuela’ya. Angel şelalelerine bile gitmekten vazgeçtim. Bir daha gelebilme imkanım olmayacak, görmem lazım diye düşünüyordum ama bir gece vakti Ciudad Bolivar otobüs terminalinden daha henüz çıkmamışken bir sonraki otobüsle Santa Elena’ya geçtim. Her şeyimin didik didik arandığı sınır kontrolünden sonra Brezilya tarafına vardığımda kendi vatanıma varmış kadar mutlu olmuştum. Bir kenara oturdum, derin bir nefes aldım ve dedim: hayatımdaki en ilginç 4 gündü.

    • Rotasız Seyyah dedi ki:

      45 gun sonunda Brezilya’ya gectigimde benzer seyleri hissettim. Insanlar oturdukleri evlerinde, rahat koltuklarinda keyif yaparken Venezuela’daki halk icin; bu sistemin dogru oldugunu savunurcasina yorum yapiyorlar ya anlam vermek mumkun degil. Nerede yasamak istersin diye sorsak; dunyanin en gelismis ulkelerini sayarlar. Lafa gelince ooo Venezuela, Kuba derler :)

      • Ercan bas dedi ki:

        Gercektende aynen oyle hele kubada kominizm sadece kendileri icin gecerli havanadan teinidad sehrine gectik 150 km asagi yukari 35 dolar devlet isletmesi otobus hani nerde sizin komunizminiz???

  22. Ahmi Can dedi ki:

    Venezuela yi ve bütün latin Amerikayi baştan başa arabayla dolaştım.
    Öyle bir ülke olamaz. Türünün tek örneği.
    Yollarda adim attigin yer polis kontrolu ve bazilari uniformali soyguncu resmen.

    Ulke yapi olarak Kubaya çok benziyor ama turistler icin kuba, çok daha güvenli. Gece iki de çık gez.
    Iki Memlekette çok yeşil. Doğası, denizi. .Ama kötü politika memleketi yaşanmaz hale getirmiş.
    “Gördüğün yarısına duyduğunun hiç birine ” sözü herálde bu meseleyi tam açıklıyor.
    Toplamda 6 ayda 4 kıta gezdim.
    Kisacasi Dedim Türkiyem sen nasıl bir cennet missin.
    Ellerinize ve gözleminize sağlık. Çok özet bir şekilde , her yerinde neredeyse 1 km kuyruk olan ülkenin fotoğrafını cekip tamamen gerçekleri anlatmışsıniz.

    Yeni ufuklara yelken açmanız temennisiyle.

    • Rotasız Seyyah dedi ki:

      Ülkeyi görenler durumu daha iyi anlıyor zaten de, gitmeden, Türkiye’de oturduğu rahat evinden Venezuela’yı ve sistemini övenleri anlamak mümkün değil. Sizin de anlayacağınız üzere yazımda en ufak bir abartı yok.

      Teşekkürler. Yeni ufuklar size de olsun.

  23. müslüm dedi ki:

    Uzun zaman sonra gelen yazı doyurucu olmuş, siteye sürekli giriyordum ama yeni paylaşımınız yoktu Venezuela hakkında geniş bir bilgi ama bu yazıyı okuduktan sonra kimsenin orayı görmek isteyeceğini sanmıyorum. Diğer yazılarınızdan farklı olmuş orada 45 gün boyunca ne yaptığınıza pek değinmemişsiniz, uzun süre kalmışsınız bu durum size göre pek değil gezilecek çok yeri olmadığını söylemişsiniz zira. Belki devamı vardır yazının bekleyelim. Amazon çok ilgi çekici onu da bekleyelim.. yolunuz açık olsun

  24. PAPİLLON dedi ki:

    Siteni yeni keşfettim. Muhteşem bir sadelikte. Okuması çok keyifli. Hep takipte kalıcam. Sağlıcakla kal. Kendine dikkat et

  25. ali veli dedi ki:

    Tamamen uydurmuşsun hafız.. Gir de dünya bankası verilerine bak önce.

  26. saliha dedi ki:

    Yaziniz cok güzel uslubunuz naif ve akici uzun bir yazi ama hemen okunuyp bitiyor.Benim venezuela ve kuba hakkinda.hicbir bilgim che hayranligim yada dusmanligim yok ama turkiyede oturdugu yerden anlatana mi gidip ulkede 45 gun yasamis birinin anlattiklarinami inanirsin dersen gidip gormus birini mantigim kabul.eder.Zaten tv her konuda yalanci bir kutu hersey gozumuzun gordugunden ibaret degilki…tesekkurler..iyi seyahatler dilerim

  27. UzunTopuklar.com dedi ki:

    Bu durum aslında şunu gösteriyor, diktatör yapılanmanın uzun vadede zararları. Baskı altına alınan halk ve medya sayesinde dış basında iyimse tablo fakat ülke içinde aç bir halk. Bu durumu gösterdiğiniz için teşekkür ederim.

  28. Ahu Algın dedi ki:

    Küba’daki insanların Che hakkında ne düşündüğünü merakla bekliyorum, bu sebeple takipte kalacağım. Selamlar

  29. ugur dedi ki:

    Merhabalar öncelikle muhteşem dili ve ultra gercekci yazınız için teşekkürler,
    Yurtdışında bulunduğum süre zarfında birçok Güney Amerikalı ile tanışma fırsatım oldu, özellikle y.lisans için gittiğim Avustralya’da başta Kolombiyalı (bazıları Lebanese- Colombian) olmak üzere tonla Brezilyalı, Meksikalı,Perulu ile tanıştım. Çoğunun seni tanımaya dair sordukları temel soruların dışında sordukları ilk soru ‘Senin ülken güvenli mi?’ Tabi ben Türkiye’yi yurtdışında hep iyi taraflarıyla tanıtmaya çalıştım, ülkemizi kendi içimizde hunharca eleştirebiliriz ama yabancı platformda ülkeni eleştirmek = kendini eleştirmek. Çünkü kötü arka plandan gelen bireylerin de malesef temelleri sağlam olmuyor. Mesela bakınız bir Danish bir Chilean dan aslında farklı değildir ama şartlar işte, tabi o şartlar çok uzun bir süreç.
    Neyse konumuza gelecek olursam, Latinler ülkelerini hiç sevmiyor, herkesin dışardan çok beğendiği fakat sonuç olarak onların liderleri olan kendi liderlerinden nefret ediyorlar bu so götürmez bir gerçek. (Uzaktan davulun sesi misali)
    Hepsi Avustralya’ya kapağı atıp orda yaşamlarına devam etmek istiyorlar, oturma iznini almak için herşeyi yaparlar, insan olarak keyifli akdenizvari insanlarda olsa da geldikleri background yüzünden malesef çok da tutunamıyorlar refah seviyesi yüksek ülkelerde.
    Yazı için tekrar teşekkürler harikulade bir eser.

  30. Ufuk dedi ki:

    Küba ile Venezuelanın aynı kıyaslama içersinde burada tartışılmasına akıl sıra erdiremedim.Küba’ya geçen hafta detaylı bir gezi yaptım.İnsanlar Venezuela’daki gibi fakir değiller.Yiyecek,temizlik gibi temel ihtiyaçlar devlet tarafından tüm halkın ihtiyacına yöneil veriliyor.Zaten nüfus 12 milyon çok kalabalık değil.Sokaklarda salsa yapıp rom içen ellerinde puroyla oturan mutlu insanlar gördüm.Gençlerle konuştuğunuzda hepsi amborgodan yakınıyor Fidel castro ile ilgili temkinli konuşuyorlar.2007 yılında görevi devralan Raul Castro’yu Amerika ile olumlu ilişkiler kurmasından dolayı destekliyorlar.Küba çok tursitik bir ülke bu yüzden başta Amerika olmak üzere bir çok ülkeden turist ağırlıyor.Bu turistleri giyindikleri kıyafetleri elektronik altlerini yaşam şartlarını gören bilen televizyon izleyen kübalı gençler özeniyorlar.Benim neden yok diye soruyorlar.Halbuki sistem çok iyi zengin ile fakir gibi ayrım yok orada.Örneğin istanbul’da aynı sokakta bir porche ye binen ile dilnenen yaşlı amcayı aynı karede görebilirsiniz.Küba’da böyle hadiseler mümkün değil.Gelir dağılımı eşit.Dilenci yok.Hırsızlık yok.Sokakta yatanı yok.Sdece özenti bu gençlerinkisi.İnsanoğlu bu hep daha iyisini ister kıyaslar kendini…Kübanın sistemi iyi.Amborgu delinip Amerikayla ilişkiler iyileştikçe Kübayı daha sıkıntılı ve kapitalizmle mücadeleyle geçecek zorlu dönemler bekliyor.Yaşlılar ise tam tersi eski soğuk savaş dönemlerini bildikleri için hallerinden memnunlar .Amerika yakınlaşmasından hiç de memnun görünmüyorlar.

    • Rotasız Seyyah dedi ki:

      Ufuk bey paylaşımınız için teşekkürler. Küba’da yiyecek kuyrukları gördünüz mü? Ben gitmediğim için herhangi bir yorum yapamıyorum.

  31. Emirhan dedi ki:

    Ekleme 2’ye güldüm baya. :D İlginç bir milletiz gerçekten. Siyasetten hoşlanırım, yazılarınızda bu tarz siyasi kırıntılar görmek kendi adıma güzel ancak Türkiye gibi bir yerde dikkat etmek lazım. Siyaseti çok uç noktalarda yaşayan bir milletiz malum. Bir de keşke 2002’deki darbe girişimi hakkında etrafı sorup soruştursaydınız.

    Bunun dışında çok güzel bir yazı olmuş, elinize sağlık.

  32. Venezuella’ya gitmedim ama İspanyolca hocamız Venezuellalıydı. Ülkenin fakirliğinden ve sıkıntılardan bahsetti de bu kadarını bilmiyordum. Bşlsem kesin her ders arasında sorguya çekerdim.
    Bir iki latin dating sitesinde gördüğüm kadarıyla da kızları görünüşlerinr AŞIRI derecede önem veriyor (Diş telleri falan,Mehmet sen de yazmıştın sanırım bunu) ve yabancı, tercihen Avrupalı ABDli biriyle evlenip ülkelerinden kaçmaya çalışıyorlar. Bana ilk sordukları ne arıyorsun? bak ben koca arıyorum evlenmek istiyorum ona göre … Gibi nuhabbetlerdi.
    Venezurlladaki sıkıntının sadece Chavez ve ülkeden kaynaklanabileceğini düşünmüyorum ama.. Latin Amerika sürekli olarak sömürülmüş bir kıta. Köle tacirleri yer altı kaynakları.. Panama gibi ülkeler, ABD destekli askeri darbeker buna örnek. Yani bu durumda da “dış mihrak” etkisi vardır.

  33. Muratcan Gümüs dedi ki:

    Merhaba. Harika bir yazı olmuş, elinize sağlık. Venezuela hakkında bu kadar ilginç bilgileri ilk defa sizden okudum. Chavez’i sevmemeleri, Che Guevara’ya katil demeleri… Nice yollara, selamlar.

  34. Süleyman dedi ki:

    Yaptığın ise saygı duyuyorum.kesinlikle muazzam bir iş yapıyorsunuz ama gidilen yerler hakkında araştırma yapılması gerektigini düşünüyorum. VENEZUELA gerçekleri başlığı sadece birkaç kişiye sorularak sonuç çıkarılırsa buna horistik denir ve doğruluğu şüphelidir. ülkeye gitmeden mesela d.l raby günümüzde latin amerika ve sosyalizm okunmaliydi veya devrim televizyonda yayınlanmaz belgeseli izlenmeliydi.mesela özgür uyanık in latin amerikanin devrimci tarihine bir gozatilmaliydi.neyse polemik yaratacak bir başlık ile güzel bir iş yapmışsınız. Ben bu sayfaya okuyanlar kitabı ve belgeseli tavsiye edeyim..

    • Rotasız Seyyah dedi ki:

      Süleyman Bey küfür ve hakaret etmeden karşı yorum yapan çok nadir kişilerden birisiniz. O sebeple size gerçekten teşekkür ediyorum.

      Bu sitede paylaştığım neredeyse herşey; birebir yaşayarak öğrendiğim tecrübelerdir. Aynı yerlere başkası gitse benim yazdıklarımın tam zıttını yazıyor olabilir. Benim tecrübelerim bunlar. Okuyucu istediği gibi yorumlayabilir. Eğer yorumunu burada yapacaksa da küfür ve hakaret etmemelidir :)

      Selamlarımla.

      • Süleyman dedi ki:

        Size çok saygı duyuyorum.yaptığınız is gerçekten güzel. .ben bir kaç tavsiye de bulundum..gerisi size ve yorumu okuyanlara kalmış. ..selamlar sevgiler

  35. Harun dedi ki:

    Ben Almanyada yasiyorum ve Kuba 3 hafta kaldim.ama Venezuela ile hiçbir benzerlik yok.oradaki insanlar mutlu sokaklarda dans salsa yapıp egleniyorlar. Tabiki rejime karşı olan gençler var.ve cheye katil gözüyle bakan görmedim.bende ordaki halkin içinde kaldım 5 yıldızlı otelde kalmadım yani..Sağlık ve egitime cok önem veriyorlar.ambargodan dolayi tabiki cok eksiklikleri var.gayet normal yillardir ambargo uygualaniyor.cok güvenli hirsizlik yankesicilik olayları yok.rastlamadim ve benim gibi gezgknlerdende yasayan olmamis.bütün şehri güvenli. Venezuela gitmedim ama Chavezin petrolü millilestirme politikası amerikanin olaya el atma politikasi.amerikanin etkisi olmaz olurmu.tabiki anlattıklarıniza yalan diyemem ama sonuçta halk açlık sefalet içinde. Ama Che için niye katil diyor o halk che orada hiç bulunmadıki yada Venezuela da siyaset yapmadı. Kaldık kübada bile cheye katil gözüyle bakan yok..yinede gözlemleriniz için tsk.

  36. Bahadır meydan dedi ki:

    Mehmet Bey, yazılarınızı okudukça sizi daha çok taktir etmeye başladım.
    Yazı için yapılan olumsuz yorumları şaşırtıcı bulmadım. Şikayet etmek bizim milli meditasyonumuzdur. Ayrıca eleştirirken karşı görüşü aşağılamak, küçümsemek te olmazsa olmaz… Farklı ülkelerin liderlerine duyduğumuz hayranlık, bizden olanlara duyduğumuz nefretle aynı seviyede sanki. Bırakın eleştiri yapmayı değerlendirme yapmak bile ne haddimize…
    Eğer bu yazınızda ülkemizdeki sorunları irdeleseydiniz çok güzel yorumlar alabilirdiniz.
    Saygılarımla…

  37. Kübra dedi ki:

    Doğrusunu söylemek gerekirse ne che guevara ne de chaves hakkında bir bilgim var. Sadece kulaktan dolma ve che nin de kötü biri olmadığını düşünüyordum. (hiç bir zaman araştırma gereği duymadım)
    Yazının tamamını okuyunca yakın gelecekte bizim ülkemizin de olması muhtemel bir durum olduğunu düşünüyorum. Mitinglere para karşılığı seyirci toplamak, kömür makarna karşılığı oy toplamak, şahibeli seçim sonuçları (seçim zamanı bir çok ilde elektrik kesintisi gibi)
    Doların zirve yaptığı şu günlerde yakın gelecekde de bizim ülkemizde durum böyle olacak. Malesef üzgünüm.

  38. Pınar dedi ki:

    Aralık başından nisan başıa kadar Küba ve orta -güney amerika gezisi planlıyorum.
    Yazdıkların bana epey bilgi veriyor sagol. Okuduklarımdan sonra Venezuallayı es geçmeye karar verdim. Ece Temelkuran ın “Biz burada devrim yapıyoruz senyorita ” kitabını vaktin olursa okumanı tavsiye ederim, Venezualla yı farklı bir açıdan anlatmış.
    Elektrik priz ve voltaj problemi var mıydı? Ülkeler arasında farklı mı? Nasıl adaptor lazım? Cevaplarsan sevinirim.

    • Rotasız Seyyah dedi ki:

      Hangi ülke için soruyorsunuz anlamadım. Google yazdığınızda görsellerle beraber bulabilirsiniz.

  39. Sabina Y. dedi ki:

    Selamlar, Mehmet bey,
    Yazınızı çok beğendim. Azerbaycandan yazıyorum. Bu yazınız belki de bazılarına gerçek gibi görünmeye bilir. Lakin bu gerçekleri okudukça 90-ci senelerin Bakü’sünü hatirlatdi bana. Bi sosyelist ülkesinden çıkmış Azerbaycan, Karabağ savaşları döneminde Bakü aynen böyleydi, rüşvetinden tutmuş sokakdaki uzun-uzun sıralara kadar.
    Şimdi ise dolarla olan savaşımız böyle.
    Ve Kuba yazınızı çok bekliyorum. Sıkı takipçiniz olmaya başladım :) Sağlıcakla kalın.

  40. Mustafa K. dedi ki:

    Merhaba Mehmet bey
    Bu detaylı gezi yazınız için çok teşekürler. Çok aydınlatıcı ve bilgilendirici olmuş. Yazdıklarınız bizim tatlısu solcularının romantik hayallerini yıkıp, onları kızdırsa da lütfen Küba gezinizi de aynı objektiflikte yazmanızı rica edeceğim. Siz bizimkilere bakmayın. Onlarınki de bir ümit dünyası. İdeolojik zehirlenmelerini mazur görün.
    Yolunuz hep açık olsun

  41. Esin dedi ki:

    Merhaba,
    Web sayfanıza bugün nail oldum bir şeyler googellarken:) Bence yaptığınız harika; fotoğrafçı ve /veya gazeteci gözlemci ve iletken olmalı. Taraf olanların hiç bir işe yaramadığını tüm millet-az biraz kafası çalışan- öğrendi sanırsam. Geçen günlerde Castro’nun ölümü üzerine yazılan ağıtlar nedeniyle benzer eleştiriler ve öznel tartışmalara girmiş biri olarak sizi anladığımı söyleyebilirim. bu tür bilgiler gerçekten çok değerli, lütfen yolunuzua devam edin.
    İyi seyahatler
    Solculara göre sağcı, sağcılara göre solcu, ama hep insancı…

  42. ayfer dedi ki:

    Teşekkürler, paylaşımlarınız ve gözlemleriniz çok değerli.

    Görünmeyen yüz.. Uyuyan ve üç kuruş menfaati için çirkinlikleri görmezden gelen, haksızlıklara göz yuman bir millet olarak çok da uzağında değiliz..

    Che hayranlığını asla anlamam zaten, bende kiminle tanıştıysam hepsi aynı şeyi söylediler, o bir katildir. Yaşamadığımız, tanımadığımız insanları sevmek ve idol olarak almak ne derece doğru hiç anlamış değilim, sanki adam gelip bizi yönetti. Belki bu dediklerim dahi bir yanılsamadır, bende tanımıyorum ve adamın yönetimini yaşamadım. Ama bir şeye inanıyorum ki artık insanlar kötü diktatörlerden hoşlanıyor olsa gerek, anlamıyorum..

    Sevgi ve selamlar

    • ALPAY dedi ki:

      Che hayranlığını anlaman için onun düşüncelerini ve ideolojisini anlaman lazım, birini çok sevmek için bizi yönetmesine gerek yok, bir insanın fikirlerini sevmek, onu sevmek demektir bazen, cahillik gerçekten zor zanaat.

  43. Varol Döken dedi ki:

    Venezüella hakkında hem gezi yazınızı hem Chavez hakkındaki fikirlerinizi okudum. Yakın zamanda gittiğim ve yine ülkemizde romantikleştirilen Küba ile benzerlikler bulduğum için ben fikirlerinize yakınlık duydum. Başkası duymayabilir, olabilir. Küba’da gençler kesinlikle mutlu değil, bir şeylerin hep yarım olması (internet gibi) ülkeye gelen turistlerin imkanları vs. onları mutsuz ediyor bu çok açık. Yaşlılar biraz daha hallerinden memnun gibi. Che kesinlikle seviliyor bence buradaki en önemli etken Che’nin çok kısa süre yönetimde kalması, yani yetkileri elde toplamaması, mesela bir uçak kazasında ölen Camilo Cienfuegos da çok seviliyor. Küba’da sosyal yaşamsa çok düzenli, kuyruk yok, eğitim ve sağlık cidden iyi işliyor. Ama insana yetmiyor işte, bunu anlamamız lazım, çok kompleks varlıklarız, Kundera Yaşam Başka Yerde derken bunu kast ediyordu sanırım, hep olmadığımız yerde mutlu olacağımızı sanıyoruz. Ben gezi yazısı için de bu yazı için de ellerinize sağlık diyorum, her şeyden önce ciddi bir emek ve araştırma var. Bu arada THY’nin 20 Aralık’tan itibaren Caracas ve Havana’ya direkt uçuşlara başlıyor olması da çok ilginç ve anlamlı olmuş. Küba yolculuğunuzda başarılar, o yazıyı da merakla okurum sanıyorum.

    • Rotasız Seyyah dedi ki:

      Teşekkürler, sevgiler.

    • Ercan bas dedi ki:

      Cunku che yi oldurende fidelin ta kendisi fidelin politikalarini surekli elestriuormus ve bir gun ekonomi bakanligi gorevinden alindi fidel tarafindan bugun maduronhn koltugunda oturmasinin tek sebebide fideldir cunku kuba istihbarati venezullada cok kuvvetlidir chavezin neden surekli kubada yasadigidanda belli olacagi uzere

  44. Ahmet Kaçmaz dedi ki:

    Küba ve Venezuela’yı değerlendirirken bu iki ülkenin de çok ağır ambargolar altında olduğu göz önünde bulundurulmalı. Küba yıllardır başta ABD olmak üzere birçok ülke ile ticaret yapamıyor ve bu fakirliğin çok önemli bir nedeni de bu. Ne kendi ürettiklerini satabiliyorlar, ne de üretileni alabiliyorlar. Gücü elinde bulunduran ABD piyasada istediği gibi ticaret yapabilirken ve hatta Çin gibi yerlerdeki işçilerin emeklerini neredeyse bedavaya kiralarken yalnızlaştırılmış Küba ya da Venezuela’yı bu şartlar altında ABD ile kıyaslayıp “insanlar hep ABD, Avrupa gibi ülkelerde yaşamayı ister” demek ne kadar adil bilemedim.

  45. Ali Cem dedi ki:

    Venezuela ile ilgili yazından dolayı tepki gösterenlerle Suudi Arabistan’la ilgili yazınca tepki gösteren arasında bir fark yoktur. Almanya, Abd vb. demokratik rejimlerle ilgili olumsuz şeyler yazınca tepki gösteren ya da bu ülkeleri kutsallaştıran bir Türk duydunuz mu …
    Cehalet kutsallaştırır , Özgürlük eleştirir.

  46. Hasan dedi ki:

    sosyalizm + faşizm + fundamentalizm = DESPOTİZM

  47. Zeynep Catal dedi ki:

    Harika olmuş ??

  48. Yasemin dedi ki:

    Nerede yaşamak istersiniz biraz değişik bir soru, genellemesek iyi olur sanki. 3 elbise, çok eski telefon ile ve çok basit yaşanmayı tercih edenlerdenim. Kuzey Amerika’dan nefret ettim, eğitimi hariç. Che hayranlarından da değilim. Latin Amerika’da şu an durum çok daha kötü, azıcık ekonomi bilen zaten anlar dışarıdan da. Ama Chavez’i seven hatta genç nesilden insanları da bulabilirsiniz, var emin olun. Hocam kısa kalmaktasınız belki, 1-2 ay yetmemekte. Ben yıllarca hem gezdim hem yaşadım diye dedim. Ama teşekkürler tabi yazınız için, sizinki benimkinden daha yakın zamanda bir tecrübe ve önemli. Yine de ekonomik olarak farklı verilere bakmaktayız genellikle, bilesiniz istedim. Hoşunuza gezgin olarak gitmeyen ülkeler bazen sırada beklemek önemsiz gelerek daha mutlu uzun bir süre yaşanabiliyor.

  49. ÖZ dedi ki:

    Elinize emeğinize sağlık. Cahillere inat, takibinizdeyiz, destekçiniziz…

  50. Savaş İğneci dedi ki:

    Rotasız seyyah senin bu seyahati yaptığına inanmıyorum.
    Yayınlasana gidiş ve dönüş biletlerini. İsmini açıklaman gerekmiyor. Adının baş harfi ile soyadının son harfi arasındaki bölümü kapatıp uçak biletlerini sırala bakalım gidiş dönüş ayrı ayrı. Öyle işkembe-i kübradan atmakla olmaz işler. Kanıtla gidip geldiğini.

  51. Rotasız Seyyah dedi ki:

    Yokum ben yokum. Hayal biriyim.

  52. Panel Çit dedi ki:

    Para muhabbetini tebessüm ederek okudum :) Çok ilginç ve güç bir durum, güzel bilgiler için teşekkürler.

  53. Lnc dedi ki:

    bu zamana kadar okuduğum en güzel gezi yazısı, ayrıca gerçekleri de yazmanız ayrıca güzel hava katmış, şu güzel yazıya siyaset karıştıran basmakalıpçılara da yazıklar olsun, gidin kahramanlık videoları izleyin

  54. İbrahim dedi ki:

    Venezuela’yı görmeyen birisi bu yazdıklarınızı anlayamaz, Nisan 2014-Ekim 2014 arasında Venezuela’da çalıştım, gittiğim 1 dolar 40 Bolivardı, gelirken 140 Bolivar, 2016’da işler daha da kötüleşmiş anlaşılan, benzin çıkarılıyor ama kazanılan paranın istihdam için kullanılması mantığı yok, gençler küçük yaşta kap-kaç ile suça bulaşıyor, BM verilerine göre de ülkede bu tarz olaylardan dolayı her gün 63 kişi ölüyor, sosyalizm adı altında gettolar yaratılıyor, insanlarına ev dağıtır gibi görünüp, suç mahalleleri yaratıyorlar, hükümet Amerika karşıtı ama bütün gıda ürünlerinin menşei Amerika,

  55. Mahmut Kadir dedi ki:

    Öncelikle Venezuela hakkında yazdıklarınız için teşekkür ederim. Uzun zamandır gezdiği bir ülkeyi bu kadar iyi betimleyen ve anlayan bir gezginin anılarını okumamıştım. Maalesef yorumlarda hoş olmayan birazda bilmemezlikten veya kulaktan dolma bilgiler ile gezginimizin eleştrildiğini okudum. Üzülerek söylemek isterimki Venezuela hakkında aktarılanlar maalesef doğru. Ülkenin sıkıntısı enflasyon ve buna sebep olan kaynağı (petrol) yönetememekten ortaya çıkmaktadır. Venezuela dünyanın en büyük petrol rezervine sahiptir. Ülkede bulunan hükümetlerin yaptıkları yatırımlar petrolden gelen paraya bağımlıdır. Son yıllarda petrol fiyatlarının düşük seviyelerde olması Venezuela’nın orta halli durumunu kötüye çevirmiştir. Daha fazla merak edenler ‘Resource Curse’ ve ‘Dutch Disease’ isimli terimleri araştırabilirler. Chavez için de küçük bir örnek veriyim. Kendisi asker kökenli bir politikacıdır . 1992 yılında darbe girişiminde bulunmuştur. Daha sonra seçimi kazanır ve 2002 yılında ülkenin petrol şirketi olan PDVSA’yı hedef alarak kendi partisinden olmayan herkesi işten çıkartmak ile tehdit eder. 2002’de kendisine yapılan darbe başarısız olunca kontrolleri iyice eline alarak uzun süren bir baskı döneminde ülkeyi yönetir. Chavez’in yönetimde kalmasının tek sebebi yüksek petrol fiyatları, kazanılan paranın fütursuzca harcanarak fakirleri mutlu etmesi ve baskıcı bir yönetimdir. Umarız Venezuela ilerleyen günlerde sorunlarını çözerler.

    • VATANDAS dedi ki:

      Chavez PDVSA yi hedef almayip ne yapacakti ki??? PDVSA calisanlari balli maaslar alirken greve gitmistir sadece yöneticileri degistirilecek diye cünki chaveze karsi kurulan parti PDVSA yöneticileri tarafindan finanse edilmistir ismide primero justiciadir cekin verildigi isimde julio borges dir ceki verende baskan adayi leopoldo lepezin annesidir PDVSA nin yani devletin sirketinin kasasindan simdi sen olsan ziler kalirmiydin ??? Chaveze gelince parayi fütursuzca harcamamistir yatirimlara odaklanmis hastaneler yapmak istemis tarima yatirim yapmak istemis ama onu destekleyenler arasindan insan kaynagi olmadigindan dolayi ( egitimi iyi olanlarin cogu kuzey amerika yada avrupada egitim görmüs olduklari icin karsisinda yer almis ) onun yanina yer alanlarda parayi bulunca calip ülkeden kacmislardir bir süru bakani belediye baskani valisi parayi calip kacmistir chavez yetismemis insan olmadan elinde birsey olmayacagini anlamis son demlerinde (kübaya yada rusyaya gönderdiklerininde egitim alamadigini görmüs) cinle ögrenci göndermek icin anlasma yapmistir son umudu cinde bulmus Türkiyeyle görüsmeyi istemis ama Kuzey amerikayla aramizin iyi olmasindan dolayi ret cevabi almistir

      • BirBaskaSeyyah dedi ki:

        PDVSA nin uretimini artirmak istedi..Uretim artisi icin prosesler uygun degildi. Calisanlar uyardi..Buna ragmen bastirinca calisanlar greve gittiler. Greve gidenlerden biri de benim baldiz…O yuzden konuyu gayet yakindan biliyorum ve takip ettim zamaninda…Her yerde herkese oldugu gibi tabiki Chavez’e de muhalifler de vardi. Genellikle muhalefet, verilen kararlarin, optimal kararlar olmadigi ve sadece gosterise yonelik oldugu yonundeydi. Mesela fakir halka para yardimi yapildigi ama egitim verilmedigi yonundeydi. Buna karsi Chavez universitelerin kontenjanini artirdi. Bu da egitimin seviyesinin cok dusmesine sebep oldu. Venezuelada universite ogrencisi sayisi 10 senede( 2002-2012 arasi) 3 kat artti. Muhalifler neticede bir imza kampanyasi yapilti PDVSA olayindan sonra. Imza veren herkesin isine son verildi. Bu insanlar black list yapildi. Ozel sektorde veya devlette hic bir ise alinmadilar. Venezuelanin ilk goc dalgasi oyle oldu. Bahsettigin yetismis insanlar o sekilde terk ettiler ulkeyi.

        Devletin ust kademesindekiler cok buyuk paralar kazandilar. Chavez de kazandi…Pt La Cruz sahillerindeki yat partilerini kendi gozlerimle gordum. Halk artik oyle rahatsiz olmaya basladi ki…Chavez bu partilerin daha acikta yapilmasi icin emir yayinladi…Gazetelerde de yayinladindi bu.

        Daha sonra enflasyon artmaya baslayinca Chavez, Faiz lobisi ve amerikanin ekonomik savas actigini iddia etmeye basladi. Fiyat artirip enflasyona sebep olanlar da tabiiki bu durumda is birlikci ilan edildiler. Timler kuruldu Caracasta fiyatlar takibe alindi. Fiyat artiranlar gazetelerde ilan edilmeye baslandi. Bunlardan biri, Caracasta elektronik esya satan bir magaza yerli ve milli olmadigi icin yagmalandi fiyat artirdigi icin. Tabi o magaza bir daha acilmadi.

        Venezuela yurt disina hep burslu ogrenci gonderdi…Bunu Chavez baslatmadi. Chavezden once Amerikada burslu egitim gornelerden biri de benim esimdir mesela. Yani boyle seyleri bir doktrin esliginde degil…gercekleri tarafsiz gozle gorebilmek lazim…

        Leopoldo Lopez Harvard egitimli konusmasi duzgun bir liderdi. 2000 li yillarin basinda Chavez’e yapilan muhalefetin lideriydi. Primero Justica’nin kurucularindandi. Caracasta bir bolgenin Belediye baskaniydi. Konusturmadilar. Once hapis yatti simdi ev hapsinde. Karisi Lilian Tintori mecburen ulkeden kacti. Simdi kocasinin durumunu anlatiyor her yerde. Soyledikleri dogru olabilir veya yanlis olabilir. Ama bu sekilde susturulmus olmasi haliyle ilgi cekiyor.

        Bir insanin komunist olmasi hakli olmasini gerektirmiyor. Sagci olmasi da oyle. Yanlis olana yanlis diyebilmek lazim. Sagda da olsa solda da olsa. Cunku esasen insan hayati ortada olan.

  56. halit altunal dedi ki:

    gůzel bir site olmuş kardesim eline koluna sağlik Allah yar yardimcin olsun yazilarinin devamini bekliyoruz selamlar…

  57. hasan dedi ki:

    Merhaba. bende eylülde venezuelaya gitmeyi düsünüyorum fakat ucak biletleri min 5bin lira. o yuzden kolombiyanın cucuta sehrinden gecmeyi planlıyorum. kolombiyadan oraya gecmemde bi sıkıntı olur mu ya da herhangi bi sorunla karsılasabilrimiyim. not=ilk defa yurt dısına cıkacam. her türlü yardımınıza ve önerilerinize açığım

    • Rotasız Seyyah dedi ki:

      Merhaba. Normal şartlarda bir sıkıntı olmaz.

    • Efe dedi ki:

      Merhaba bende Venezuela’ya gideceğim biletler malesef ucuz değil.Kolombiya Cucuta için kaç paraya bilet buldunuz acaba ? Site ismide verebilir misiniz?

  58. Gizem dedi ki:

    Merhaba uzun zamandır okuduğum en iyi yazıydı.. Bir çok şey bana tanıdık geldi. Sosyal medyada Maduroyu sevenlerdendim.Her gün biraz daha çoğu şeye inanmamam gerektiğini öğreniyorum. Böyle gerçek hikayelerle daha sarsıcı şekilde idrak ediyoruz.. Teşekkür ederim..

  59. Devrik Tümcelerim dedi ki:

    Uzunca bir yazı olmasına rağmen sıkılmadan okudum. Çok güzel, çok teşekkür…

  60. Ahmet Rahman Kösen dedi ki:

    Evet kesinlikle hepsi yalan. özellikle venezuelayı,kübayı ve chavezi çok seviyorum.

  61. ALPAY dedi ki:

    AKP Türkiyesi’nin Venezuela versiyonunu yazmış gibisin, ortak o kadar çok nokta var ki… Bu arada tanıştığın halk cahilmiş sanırım ki CHE gibi büyük bir devrimciye katil diyebiliyor.

  62. kantar50 dedi ki:

    amerikanın etkisi yok demek mevcut durm için cok zor. Nerede petrol varsa amerikanın oraya ilgisi var demektir. amerika başkanınının ve emperyallerin en nefret ettiği üç beş liderden birisidir maduro. ben maduranın yerinde olsam özgürlükleri artırır halkın gönlünü alacak açılımlar yapardım. sonuçta milli bir siyasetçi. halkı ferahlatacak reformlar yapmalı. yoksa işi zor. mesela erdoğan gibi sosyal devlet ilkesine önem vererek halkı yanına çekebilir. sonuçta erdoğanın elinde olmayan petrol gibi bir kozu var… Ha birde unutmadan israil etkisini de bu işte unutmayalım. sonuçta maduro filistin halkının gönlünde taht kurmuş bir liderdir.

  63. Emirhan dedi ki:

    Abim iyi günler venezuelaya giriş-çıkışta bi sorun yaratmazlar değil mi? Girmek tamam da çıkarken salmazlarsa falan diye korkuyorum.

  64. Umut dedi ki:

    Venezuela dunyadaki tum petrolun yuzde yirmisine sahip bi ulkedir. Suudi araplar gibi abd ye boyun egerse zenginlik icinde yasayabilir. Abd ve avrupa zamaninda turkiyeye de yaptigi gibi diger dunya ulkeleriyle ticaret ambargosu yoluyla rusya cin ve iran disindaki her ulkeyi o hale sokabilir. Konu sag rejim sol rejim degil emparyalizm dir. Venezuellanin basina Özal cinsi bi adam koyup abd kontrolunde petrol satmaya baslayinca ulke guzellesti bak sosyalizm le olmuyodu simdi ne guzel oldu der dunya. Demem o ki emperyalist ingiliz kafasiyla yonetilen dunyada rejimle ilgili degildir sorun. Aganin elini opup opmediginle ilgilidir.

  65. Umut dedi ki:

    1974 te Bülent evevit kibrisi alip akdenizdeki petrol hakkini turkiye ye kazandirtiktan sonra ayni sey bizimde basimiza geldi. Seker yag alacak paramiz vardi ama tum dunya ambargo uyguladi türkiyeye abd nin emriyle. 6 yil sonra pkk turedi darbe oldu sag sol ulke birbirine girdi. Arap bahari bizle basladi aslinda yıllar once. Sag sol akp chp derken samar oglani olduk. Sana katiliyorum solcuyu gönder kubaya 2 ay sonra doner geri. Sagcida son hastane ozellesip 1000 tl ye muayene olunca kubaya gider.

  66. Stateless dedi ki:

    Bence genellemelerden uzak durarak daha tarafsiz olunabilir. Ben kuzey amerika, merkez amerika ve guney amerika’da bircok ulke gezdim ve bazilarinda belirli bir sure yasadim.
    Guney ve merkez amerika halkini cok sevdim, en az guneydogu asya halkini sevdigim kadar. Dunya tarihinde bircok bolge ve kita buyuk savaslar, yikimlar ve kayiplar yasamistir. Latin amerika en cok aci yasanan bolgelerden biri. Avrupa’li somurgecilerin plantasyonlarda calistirmak uzere topraklarindan ve duzenlerinden ettikleri yerliler ve yine bu plantasyonlarda calistirilmak uzere Afrika’dan gemilerle getirilen siyahi koleler, somurgeci avrupa ve amerika’nin latin amerika topraklarini istila etmeleri, yuzyillar boyunca dogal kaynaklari, madenleri latin amerika halklarinin ve afrika kolelerinin emek gucu ile cikartilip kazancin 10000de 1ini bile bu insanlara odemeyen somurgeciler avrupa ve kuzey amerika halklarini zengin ettiler.
    Komunist degilim ve komunizm bence surdurulebilir bir sistem degil ama dunya genelinde varolan bu hard kapitalizm’e komunizmi yeglerim. Latin amerika halklari tarih boyunca ve bugun cografi konumlarinin bedelini agir odediler ve oduyorlar. Birgun tum dogal kaynaklar ve petrol latin america ‘da bittiginde kuzey beyaz ulkeler ve avrupa bir hurda yigini gibi birakip terk edecekler orayi ve halklar tarihin acilari ile yogrulmus yorgun bedenleri ile yasamayi denemeyi devam edecekler. Cok severek okudugum ve sizlere de onerebilecegim Latin amerika’nin tarihini tum gercekligi ile yazan yazar Eduardo Galeano der latin amerika halklarinin hafizalari iyi degildir ve bu kitaplari hafizalari uyandirmak icin de yaziyorum en cok. Ozellikle “Latin amerikanin kesik damarlari” ve “Ates anilari uclemesi” ni latin amerika tarihi ile ilgilenenler okuyabilir.
    Komunizm cozum degil ve latin amerikali halklar tarihten bugune gelmis dogru veya yanlis yonetimler yurutmus bir yigin komunist liderden cektikleri kadar emperyalist birlesik devletlerin, ingiltere’nin, ispanya’nin, portekiz’in somurusune maruz kalmistir.
    Ben 1,5 yil birlesik devletlerde yasadim, birgun bir arkadasimin 2 cocuguna ikinci el magazasindan cok guzel bir elbise ve kucuk kardes icin cok cici bir cift ayakkabi aldim ( ikinci el diyorum fakat alginiz yanilmasin, birlesik devletlerde cilginlar gibi bir tuketim kulturu var ve bu nedenle bu magazalarda satilan urunler ya hic kullanilmamis yada cok az kullanilmis) ve hediyelerimi cocuklara verdigimde cocuklar sadece baktilar ve yanlarinda ki koltugun uzerine attilar ve oyuna devam ettiler demem o ki birlesik devletlerde bir cocugu kolay kolay sasirtamazsin cunku dogduklari andan itibaren cok yogun bir tuletim kulturu altinda buyuyorlar. Kuba’da ki bir cocuga bu hediyeleri verdiginizde hissedeceklerini bir dusunun. Yazida sanki kuzey ulkelerinin latin amerikanin guncel siyasi durumunda hicbir etkisi yous gibi bir anlatim hissettim, bu gercekten cok uzaklasmak olur. Cok bariz bir ornek; birlesik devletler 1980 de el salvador’daki darbe sonrasi sol kanati ve muhalifleri dagitmak, ulkeyi karistirmak icin ciddi bir maddi kaynak saglayici ve bu ic karisiklik nedeniyle ayni donemde halkin hatiri sayilir cogunlugu birlesik devletlere goc ediyor cunku ic karisiklik sirasinda yasayabilmek oldukca zor akabinde el salvadorlu bu gocmen ailelerinin Los Angeles 13.sokakta o donemler kurduklari MS13 ( El salvadorlular 13) cetesinin ongorulemez buyumesi ve guneyden birlesik devletler’e tum uyusturucu ticaret agini yonetmeleri ve insanlara siddet sacmalari nedeniyle Birlesik devletler icerisinde yogunlukla ms13 uyelerinin bulundugu el salvadorlu binlerce insani ulkesine geri gonderiyor ve ne hikmetse 3 yildir suren ic karisiklik es zamanli olarak el salvadorda son buluyor. Yani birlesik devletler tipki afganistan’da oldugu gibi kendi yarattigi pislik ve siddet kendisine bulastiginda onlem aliyor.
    Biraz uzun yazdim sanirim. Velhasil ne komunist yoneticiler ne emperyalist beyazlar ne de canavar kapitalizm kurtaracak bu guzel yurekli latin amerika halklarini.

  67. Efe dedi ki:

    Gerçekten çok doğru ve güzel bir yazi.Gitmeden Venezuela hakkında Chavez hakkında ve Maduro hakkında yalan yanlis bilgiye sahip insanların bilmesi gereken şeyler.Bende Venezuela’da 90 gün kaldım.Yazdıgınız herseyi bende gördüm bende yaşadim.Mart ayında döndüm.Yazdiginiz hersey maalesef doğru hatta şuan ülkenin durumu yazdığınızdan dahada kötü.Un kuyrukları , uzun banka kuyrukları , nakit sıkıntısı , enflasyon , güvenlik sorunları daha bir çok şey.Heryerde otobüsü arabalari canı istediği şekilde durdurup Kolombiya’ya çalışmaya gidenlerden para koparmaya çalışan askerler.Gercekten yazdığınız kesinlikle doğru gördüğüm en antipatik askerler.Benim yanımda Allah’tan kız arkadaşım vardı.Bana hep yardımcı oldu beni hiç yalnız bırakmadı tek başıma olsaydım ne olurdu bilmem siz iyi dayanmışsınız.Kız arkadaşıma da söyledim sizin askerlerle yasadiklarinizi resmen utanç verici diyor üzgün olduğunu söylüyor.Ulkeyi yönetenlerin mahvettigi bir yer haline gelmiş artık Venezuela.Gercekten elle tutulur birşey yok.Gidilecek güzel yerler yok değil mesela Merida’daki hayvanat bahçesi , botanik park.Caracas Maiquetia plajı.Margarita adası gibi daha saymadıgim güzel yerler var fakat her yerde para koparmaya çalışan askerler , nakit sıkıntısı ve güvenlik sorunu nedeniyle hiçbir şeyden keyif alamıyorsunuz sadece bir yerde başınızı sokucak kalacak yeriniz varsa anca öyle bir nevi güvende hissediyorsunuz.Sözün özü gidip gercekleri görmeden Venezuela çok iyi durumda halk aç yoksul değil , Maduro çok iyi bir devlet başkanı , Chavez döneminde hiç sıkıntı yoktu falan yazmayın buraya.Gidip gören biri olarak RotasizSeyyah’a sonuna kadar katılıyorum.Yazdigi herşey doğru hatta şuan ülkenin durumu dahada kötü.Petrol zengini ülkenin böyle bir durumda olması berbat gerçekten.İnsanlarin haline gercekten acıyorum.İns kısa zamanda tekrar yaşanılabilir bir yer haline gelir Venezuela zor gibi ama inançlı insanlar.Herseyi gorup yasadigim icin yaziniza katkıda bulunmak istedim.Verdiginiz bilgiler gidip görmeyenler bilmeyenler için çok önemli.

  68. Alperen Pekin dedi ki:

    doğrumu merak ettiğimden soruyorum cevaplarsanız sevinirim venezuela daki elektronik cihazlar falan bir kaç dolara satılıyor demişti bir arkadaşım ve venezuelaya gidip alıp gelme durumu olacakmış doğrumudur yada mümkün müdür?

    • Rotasız Seyyah dedi ki:

      Yanlış bilgi. Dünyadaki ortalama fiyatı ne ise Venezuela’daki fiyatı da o seviyelerdedir.

  69. Ramazan dedi ki:

    Çok ama çok güzel bir yazı olmuş. Tebrik ederim.

  70. Burak dedi ki:

    Venezuela’dan bir arkadaşım var, annesiyle yaşıyor çünkü babası evi terk etmiş. Yeri geliyor 2 gün aç kalıyoruz diyor, her gün ağlıyor, önceden öğretmenmiş ama işten kovmuşlar ekonomik durumlardan ötürü. Bu insanlar Suriyelilerden daha mı değersiz? İçim acıyor, çok üzülüyorum. Bir şeyler yapılamaz mı yardım etmek için?

  71. Rasim DUMAN dedi ki:

    Venezuella’daki şu durumdan ABD’nin sorumlu olabileceğine dâir, en küçük bir “imâ”nız bile yok. ABD’nin, Venezuella ekonomisini nasıl bu hâle getirdiğine dâir, uzun tâhliller yapmak ta istemiyorum. Şu soruya cevâp istiyorum sâdece : Venezuella’da seçimler yapılıyor ve halkın büyük çoğunluğu daha önce Hugo CHAVEZ’i iktidâra getiriyordu, şimdi de Nicolas MADURO’ya destek veriyor. Peki bu halk, bu kadar “kötü” bir yönetimi niçin destekliyor, sizce..? Objektif ve âdil olmanızı tâvsiye ederim. ABD’nin, bu ülkenin kaynaklarına “çökmek” için nasıl canhırâş gayret gösterdiğini, buradan bile görebiliyoruz. Bu yazıyı yazmadan önce, CARACAS’a gidip, şu yaşananlardan dolayı, oradaki yöneticilerin de bir görüşlerini alsaydınız, belki size çok enteresan gelebilecek bilgiler de verebilirlerdi. Netice itibâriyle, sizin bu “gezinizi”, CIA’nın finanse edip etmediği hususunda, ciddî şüpheye düştüm.

  72. Fatih Cankaya dedi ki:

    Emegine saglik kardesim
    Arastirmayi seyaheti seven birisi olarak bu tecrubeyi edinmeden sayende guzel bilgiler elde edindim isimi yarayacagindan suphem yok..
    Tekrar tesekkurler

  73. Borahan dedi ki:

    Sosyalizm hayalde mükemmel bir sistem pratikte berbat.Biz de de tek adam var artık aynı yolda ilerliyoruz.Zaten bizimkilerle kanka oldular kafaları iyi sarıyor.Ben sosyalizm veya siyasi İslam vs tanımam;hangi sistem halka huzur veriorsa ona geçmeli;israr etmenin anlamı yok….

  74. Mehmet dedi ki:

    Teşekkür ederim yaşanmış bilgilerin için. Yıl 2018 güvenlik sorunu aynı mı?

  75. Ahmet dedi ki:

    selamlar bende venezuelaya gitmek istiyorum merakımdan en güvenli giriş neredendir onu biliyorsan söylermisin bazıları caracas havaalınından girme diyor bazıları sana kalmış diyor bazıları brezilya sınırından geç diyor ne yapmam lazım ?

  76. mustafa karaoğlan dedi ki:

    Merhaba bende insaat ekip luderi olarak gidecegim Turkiye orada ev yapiyormus devlet garantiliymis bilmiyorum guvenliklimi insallah guvenliklidir sonucta o ülkenin insaasinda yardim edecegiz insallah hayırlı ise olur hayırsız ise olmaz mecburum uc cocuk okuyor evlenecekler kredi odenecek 2 yildir is yok olumsuz dusunmuyorum iyi olur insallah 3 yil surecek insaat 300 kisi gidecek gruplar hakinde. Hayirlisi diyelim

  77. Zeyno dedi ki:

    venezuallaya gitmek isteyenler sebebini açıklayabilir mi? teşekkürler.

  78. servet candan karaokçu dedi ki:

    Yazı için çok teşekkür ederim, güzel ve açıklayacı olmuş ben de mayıs ayında gitmeyi düşünüyorum 15 gün kalıcam büyük ihtimalle bir arkadaşımın evinmde maracay şehrinde buradan bir kaç siparişi var bunları götürmek istiyorum sıkıntı çıkarmı gümrükte acaba bir de 15 gün için 500 usa dolar yetermi acaba
    teşekkür ederim

  79. harun tarhan dedi ki:

    Amaan bu bizim “çee” ciler de… Yahu olmuyor işte daha neyin peşindesiniz? Sokmuşlar kafanıza bir devrim popülizmi gidiyor. (Bu popülizmi yutarak kapitalizme kaynak da oluyorlar hani) Sosyalizmle GE Lİ ŞE MEZ SİN İZ. “Bırakın şu hayal dünyasını memlekete nasıl faydam dokunur diye düşünün.” diyeceğim amma… Adam gördüğünü duyduğunu yazmış, daha hala “yok öyle değil” deyip adama sarıyorsunuz ya… O yüzden bişey diyesim de gelmiyor. Sizin de sizden olmayana tahammülünüz yok

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

error: